(6) Mt Vinson

(6) Mt Vinson

(Pressrelease)

Olof Sundström, 26 och Martin Letzter, 25, besteg söndagen 29 november Mt. Vinson på Antarktis, det sista berget i deras Seven Summit-klättring. I och med att de tog sig ned för berget på skidor har de satt svenskt rekord och världsrekord på samma gång.

Att bestiga Seven Summit - de högsta bergen på var och en av jordens sju kontinenter - är de flesta klättrares dröm. Många har försökt, få har lyckats. Fram till i dag har dock ingen tagit sig ned för de sju topparna i Seven Summit på skidor.

När Olof Sundström och Martin Letzter, som gjort sina expeditioner utan guider och yttre uppbackning kom ner till baslägret, tidigt i morse svensk tid, var lyckan stor.

- Vi är både trötta men glädjen över rekordet gör oss samtidigt pigga, säger Martin Letzter via satellittelefon. Efter mycket möda tog vi oss ner till baslägret. Det är väldigt kallt här även när solen är framme.

Skidfärden ned för det 4892 meter höga Mt. Vinson gick över förväntan. De båda äventyrarna var spända men slappnade av när de märkte att skidåkningen fungerade trots den extrema kylan.

Båda är rutinerade äventyrare. I våras besteg de Mt. Everest från den tekniska nordsidan och blev första svenskar att åka skidor ner från toppen av världens högsta berg. När de inte är ute på äventyr studerar de, Olof Sundström i Lund och Martin Letzter i Stockholm.

De räknar med att vara tillbaka i Sverige den 14 december.

Fakta: Seven Summits
Seven Summits är världens mest kända klättringsprojekt. Där ingår:
Europa: Mt. Elbrus, 5642m (Mars 2003)
Nordamerika: Denali, 6193m (Juli 2003)
Sydamerika: Aconcagua, 6962m (Januari 2004)
Australien: Mt. Kosciuszko, 2229m (Juli 2005)
Afrika: Kilimanjaro, 5895m (September 2005)
Asien: Mt. Everest, 8850m (Maj 2006)
Antarktis: Mt. Vinson, 4892m (November 2006)

Kontaktuppgifter:
www.fangadagen.com/media.php

Stillbilder:
www.fangadagen.com/gallery.php

Arkivmaterial för TV:
www.fangadagen.com/files/video.zip

Av: Åka Skidor

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!