Alpernas bästa heliskiing - Valgrisenche

Alpernas bästa heliskiing - Valgrisenche

Rykten om drömskidåkning lockade oss till en mytomspunnen dalgång i Aostadalen. I Val Grisanche hittade vi Alpernas bästa helikopterskidåkning.

”Don’t bother about the safetybelts. If we crash we die”, skrattar den italienska piloten och startar motorn på den lilla helikoptern. Rotorbladen börjar snurra, snön virvlar upp från marken och så lyfter vi plötsligt med en skjuts upp i mot himlen och sveper iväg utmed den snöklädda dalgången.

Vi befinner oss i Valgrisenche i Aostadalen, nordvästra Italien. Här drivs sedan 20 år tillbaka ett helikoptercenter enligt kanadensisk modell. Resultatet är en av Alpernas mest unika skidupplevelser.

Helikoptern stiger upp mot alptopparna och vi gungar upp mot Grande Traversière den första landningsplatsen på 3500 meters höjd. Under oss gnistrar de snöklädda glaciärerna. Första åket infriar omedelbart våra förväntningar om helikopterskidåkningen i Valgrisanche. Trots att det har gått flera dagar sedan det sista snöfallet ligger pudersnön kall och knädjup.

Trots att flera heliskigrupper befinner sig samtidigt i dalgången ser vi inte skymten av andra skidåkare. Inte ett skidspår så långt ögat når, inte en skidåkare, inte en lift.
Det här måste vara Alpernas puderparadis nummer ett. Vår bergsguide Luca, rycker på axlarna och ler och säger att så här bra är det nästan alltid här i Valgrisenche.
- Dalens unika mikroklimat är en garanti för fina snöförhållanden och terrängen här är som gjord för heliskiing med långa, branta åk utför nordsluttningar där pudersnön inte förstörs av solen, säger han.

Under en förmiddag hinner vi med tre lyft och totalt 5000 meter i fallhöjd. Sedan orkar vi inte mer. I Val Grisanche finns hundratals offpiståk fördelade på 20 olika lyft. Helikoptern landar på 3000-3500 meters höjd och varje lyft ger 1500 till 2200 höjdmeter offpiståkning.

Heliskiing är inte billigt, men vill du åka långa offpiståk i orörd snö är det definitivt värt pengarna. En weekend i januari med tre dagars helikopterskidåkning kostar cirka 6 000 kronor per person, inklusive bergsguide och lavinsändare.
En stor fördel med Valgrisenche är att det ligger lättillgängligt, bara två timmars bilresa från flygplatsen i Turin och drygt 1-2 timmar från de svenska charterdestinationerna La Thuile, Courmayeur och Chamonix
Bild 348012

Av: Åka Skidor

Faktaruta

Valgrisenche Heliskicenter


Högsta åkhöjd: 3000-3500 m höjd
Fallhöjd: 1500 till 2200 meter
Antal landningsplatser: 20
Antal heliski-åk: 120
Pris: 1300-1390 Euro för 6 dagar, totalt 10 lyft. 720-830 Euro
för 3 dagar, totalt 6 lyft.
Säsong: 10/1-15/5.
Resa: Flyg till Turin eller Milano. Heliskicentret ordnar transfer.
Information: Tel: +39 0348 7121960
www.heliskivalgrisenche.it

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!