Alternativa träningsmetoder i Baja, Mexico

Alternativa träningsmetoder i Baja, Mexico

Variation i försäsongsträningen är viktigt, vi har testat en annorlunda variant. Vi åkte till La Paz (Baja, Mexico) för djuphavsfiske i Cortez havet, (öster om California halvön). Att kämpa med en 150 - 250 kg marlin i 2-3 timmar ska tydligen ge bra träningsvärk.

Äventyret startade i Costa Baja Marina i La Paz, Mexico. Janamari är namnet på båten som gav oss ett oförglömligt minne. Det är en 27 meters lyxutrustad fiskebåt som ägs av vår värd och vän Brad Horwitz.

Vilken perfekt dag för oss nybörjare att dra till havs och fiska. Klarblå himmel, 32 grader varmt och en stilla bris. Men vi får hela tiden rapporter om orkanen Kiko, som ligger några distans söder om oss. Kiko närmade sig in från Stilla Havet med 5-6 knop mot sydspetsen på California halvön, Cabo San Lucas. Efter en stunds väntan på morgonen efter mera exakta väderrapporter, tar kaptenen beslutet att vi drar ut och fiskar marlin.

Det var en helt underbar dag. Fantastiskt och väldigt ovanligt att få 4 stycken marlin på en och samma dag. Vi ankrade för natten i en lugn vik. Drack lite vin, käkade middag och drog fiskehistorier. Mycket roligare när man själv fick berätta om sin egen fisk!

På natten ändrades dock allt. Det tilltog mer och mer med vind. Vi fick ankra om båten ett par ganger under natten och sedan var vi plötsligt mitt i en ny storm. Vi hade cirka sex timmar tillbaka till hamnen. Det var den värsta båtturen i våra liv. Hela båten var ibland uppe i luften, vågor slog over hela båten. Vi hade vågor på upp till 8(!) meter. Båten som hade känts så stor på väg ut var som en eka nu. Det var riktigt läskigt ett par ganger.

Det var en stor lycka när vi kom in i hamnen igen. Många var ordentligt sjösjuka. Båtar fick inte lämna hamnen. Nu fattade vi verkligen hur allvarligt det hade varit. Det var ett par ställen där båten spruckit och tagit in vatten. Nu såg vi också hur de rutinerade andades ut

Visste ni att världens mest penningstinna fisketävling är Bisbees Black & Blue, den hålls sedan 27 år i Cabo San Lucas. Prispengarna är 4 miljioner dollar. Det blir några säsongers skidåkning!

Vi har redan föranmält oss till nästa års tävling och vi är övertygade om att vi kan kvalificera oss för Janamari teamet. Om inte som fiskare, kanske som support att hålla ölen iskall hela tiden&

Hela gänget ombord (Brad Horwitz, Jenna, Pete’Always Get Fish’Simpson, kapten Adam och hans bror Brad och Verticals) var riktigt laddade för vår fisketur.

Vår kapten Adam styrde ut mot ett av hans hemliga marlin ställen 3-4 timmar ut från hamnen. På väg ut får vi en genomgång av vad vi måste kunna för att inte missa något napp. Ganska så snart fick vi testa våra kunskaper på ett par dorados. Vi tyckte att det var lite kamp, men det skulle visa sig att det var det inte riktigt. Dorado kallas även Mahi Mahi, vi rekommenderar den verkligen om ni får chansen testa .

Det ska dock erkännas att djuphavsfiske är 90% urtråkigt. (Dricka bärs, lyssna på överdrivna fiskehistorier, ligga och vila) Sedan är det 10% total panik när man får napp.

Vi hade ute mellan 5-8 spön och loopade runt där kaptenen trodde på napp. När det blev napp skriker man så fort man upptäcker det: FISH!!!!!!!!! Nu är det full panik. Den som har spöt med napp håller i så mycket han orkar medan marlinen drar åt andra hållet för att undkomma. Man får på sig ett speciellt bälte för att sätta spot i för att ha en chans att veva in denna bjässe. De andra i gänget drar in sina linor så fort det går, för att inte få trassel. Sedan får man hålla sig ur vägen eftersom den med fisk på kroken rör sig runt på hela båten för att följa fisken. Nu är det fiskaren och kaptenen som har full fokus på vad som hander, fisken måste vara akterut hela tiden. Nu är det bara att kämpa för att få in marlinen till båten.

När man precis hade tagit upp en iskall öl ur isbadet vrålade det till: FISH!!!!

Janne fick ta första marlinen. Efter en ordentlig omgång lyckades Janne få in en Striped Marlin på ca 60-80 kilo till båten. Sedan fick även Jocke, Richard och Pete varsin Striped Marlin. Det är kampen som är det fina, så fort man fått in fisken till båten, så släpper man den igen - catch and release!

Av: Jocke Keller, Richard Ekman och Jan Remmelg

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!