Australien

Australien

- No worries, mate! Gillar du inte att flyga, glöm Australien. Vår resa tog 30 timmar i luften från Geneve till Sydney via New York, Los Angeles och Auckland. Tala om att man är öm i kroppen när man kommer fram. Lägg till tidsskillnaden och kroppen är totalt ur synk ett par dagar.

Resan höll dock på att sluta redan i Geneve, vi hade totalt missat att man behöver visum till Australien. Lite skön snack och blinkar med ögonen fixade dock att vi fick flyga till Los Angeles, men måste fixa det innan flighten till Auckland. Fixade snabbt våra visumansökningar via internet och förhoppningsvis var det OK tills vi nått LA. Inget OK i New York och fortfarande inget OK i LA. Mer snack och flörtande, OK igen och nu till Auckland. Snabbt på internet när vi landat i Auckland och äntligen var visumet klart! Ja, vi har nu dubbelkollat alla länder vi skall till angående visum.

Australien är kanske inte stället man skall åka till enbart för skidåkning. Men lägger man in heheten så är det helt suveränt, fantastiska människor, unikt djurliv, härliga beacher, storslagen natur. Vi kollade först in Sydney ett par dagar. Schysst stad med massor att se och göra. Operahuset är mer imponerande än vad vi trodde, Bondi Beach är coolt och bohemaktigt, The Rocks och Darlington Harbor har en enorm buzz och i Kings Cross är där det händer på natten. En husbil var vårt hem i Australien, perfekt för en road trip. Vi körde hela kuststräckan fran Sydney till Melbourne. Slående vackert landskap och varning för känguru, wombat och koala hela vägen. I Melbourne testade vi nattlivet runt AC/DC lane som måste upplevas. På väg till skidåkningen passade vi på att åka igenom Yarra valley. Yarra är fyllt av vingårdar och våran favorit blev TarraWarra.

Nog med turistande, dags för skidåknng. Första stopp är Thredbo som ligger i en nationalpark. Ingen camping i nationalparken, så vi bodde i Kanchoban 2 timmar från Thredbo. Vi visste att vi var lite väl tidigt på skidsäsongen i Australien och det blev som vi förväntat oss. Lite snö och halva systemet öppet, off pist var ganska begränsat med andra ord. Dock var det den bästa (mest snö) säsongsstarten pa många år i Australien. Toppliftarna stängda och få fallhöjdsmeter, plus tunt snötäcke, regn, blötsnö, flatljus. Förutsättningarna kunde ha varit bättre. Men kul att åka lagg igen! Samma förhållanden på nästa ort, Falls Creek. Få fallhöjdsmeter och lite snö. Dock betydligt torrare och bättre snö.

Vi blev riktiga kändisar i Falls Creek, spenderade en hel dag med en fotograf och en filmare. Fotografier för Falls Creek och press, samt ett film inslag för lokal TV. Vi var snabbt nere på jorden igen efter att en liten 5-årig tjej sett oss komma ut fran husbilen och skriker ’Hello caravan people’ !!! Skidåkning i Australien: väldigt dyrt, fallhöjdsmeter som i Sverige, utnyttjat dem berg de har väldigt bra, relaxad stämmning, enormt trevliga och serviceinriktade människor. Åk dock inte hit enbart för skidåkning men toppresa som helhet. Största intrycket är människorna, fantastiska och uttrycket ‘No worries, mate’ lever de verkligen upp till!

Nästa stopp är Nya Zealand...

Av: Jocke Keller, Richard Ekman och Jan Remmelg

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!