Bolivia - Chacaltaya och Dödens Väg

Bolivia - Chacaltaya och Dödens Väg

Bolivia är ett annorlunda, kontrastrikt och väldigt intressant land med totalt olika karaktär på de olika landsdelarna. Allt från dom mäktiga bergsmassiven i Anderna till den täta djungeln och givetvis allt där i mellan. Bolivia är ett fattigt land, men vänligheten hos människorna är slående. Det är dessutom väldigt billigt och man får verkligen valuta för pengarna. Det finns också så väldigt många extrema saker att utforska.

Vi tillbringade mest av vår tid i La Paz området. La Paz flygplats ligger pa 4000 meters höjd och själva stadskärnan liger pa 3600 meter. Man känner definitivt av den höga höjden i början och det tar ett par dagar att vänja sig. Vi har definitivt haft (hittills) de två bästa dagarna på hela resan i La Paz-området med ett par adrenalin extrema aktiviteter.

Första dagens förmiddag med skidåkning på Chacaltaya (5580 meter), som ligger ca 1,5 timmes bilresa utanför La Paz. Själva bilresan är ett äventyr i sig själv. Smala slingrande grusvägar med stup på flera hundra meter utanför vägen och vägräcken kan man bara glömma. Vi hade verkligen tur eftersom det snöat dagen innan uppe på berget, men kanske inte lika bra med tanke på de smala grusvägarna. Trots allt så lyckades vi ta oss upp till ¨skidorten¨ (två små hus) på 5300 m. Repliften fungerade inte, så det vara bara att gå upp till toppen på 5580 m. Med dessa förhållanden så gör man inte så många åk.

Fantastisk utsikt från toppen med andra mäktiga bergstoppar (över 6500m) runt omkring samt Titicacasjön i horisonten. Man skall dock vara medveten om att Chacaltayaglaciären smälter och att det numera är sällsynt med snö på toppen. Det är dock en fantastisk upplevelse att komma dit.

Direkt från skidåkningen till extrem mountainbikecykling nedför världens mest farliga väg - Dödens Väg. Vägen har tills för ett år sedan använts för all trafik mellan de lägre delarna av Bolivia upp till La Paz och resten av de högre delarna. I själva verket är det en brant slingrande grusväg med stup på mellan 800-1 000 meter (utan vägräcken) och med plats bara för en bil.

Mer än 100 lastbilar och bussar använde vägen dagligen när den var i bruk. Antalet olyckor och dödsfall på vägen är det högsta i världen. Extrem farlig väg och vi såg (en timme efter det att det hänt) en olycka med en bil som kört ned för ett flera hundra meter brant stup. Ingenting kvar av bilen och tyvärr med två döda människor.

Vår mountainbiketur startade på 5 000 meters höjd och slutade nere i djungeln på 1 000 meter - 4 000 vertikala meter! Enorm känsla att susa nedför den smala grusvägen med en snabbt skiftande vegetation och temperatur samt en fantastisk utsikt.

Man får dock inte kolla in utsikten för mycket. Missar man en kurva eller får ett litet snedställ, så är det kört och man har gjort sitt här i livet. Om man vill hålla sig vid liv gäller det att ha ett stadigt grepp på styret och vara på bromsarna hela tiden. Våra handskar fixade det hela för oss trots att handleder och underarmar värkte rejält efter ett tag.

Det är svårt att slå skidåkning på 5 580 m och 4 000 höjd meter på mountainbike, på samma dag. Något som alla adrenalinfreaks måste prova på.

Bild 348118

Natten tillbringade vi på Rio Selva Resort vid Coroicoälven. Perfekt ställe med ett lugn och harmoni som bra balans till allt adrenalin. Om det inte var för myggen, så hade det varit toppen.

Vi förlorade en hel del blod den natten...

Följande morgon var det dags för forsränning på Coroicoälven. Inte normala gummi båtar som vi trodde, men istället små gummi kajaker. Helt OK och betydligt roligare. Kajaker var nytt för oss, men vi var tvungna att lära oss det hela väldigt snabbt för forsarna i älven hade överhuvud taget ingen medkänsla med oss nybörjare. Enorm känsla att nu uppleva älven och dalgången från botten jämfört med att dagen tidigare sett det hela från toppen av bergs sidorna.

Om du gillar extrema kontraster och upplevelser är Bolivia definitivt stället att åka till, så många möjligheter. Det är fortfarande orört och med lite turister, så vänta inte för länge.

Vertical Way Around Golf Championship spelades också på La Paz golfklubb, världens högst belägna 18-håls golfbana på 3 300 meter. Topp bana med fantastiska vyer. En spännande (kanske inte för våra caddies) tävling med en hel del intressanta slag. JR tog hem titeln och JK ¨råkade¨ vinna longdrive comp.

Nu är det dags för 2,5 månads semester från skidåkningen. Vi kommer att ta oss upp med buss genom västra Sydamerika och genom Centralamerika ända upp till Los Angeles. Skidåkningen kommer att ta fart igen i början på December i Taos, New Mexico. Vi kommer att fortsätta med uppdateringar av vad som händer när vi inte åker skidor. Det blir förmodligen en hel del surfing, beachliv och en del andra adrenalinaktiviteter.

Vet du att man har vänstertrafik på Dödens Väg och höge trafik i resten av landet?

Uppgående trafik har alltid företräde och den "säkra" bergssidan på vägen...

Av: Jocke Keller, Richard Ekman och Jan Remmelg

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!