5fd9229e29f94

Artiklar

Dizin – Shahens förfallna skidort

Försiktiga svängar mot frihet i skuggan av en märklig regim.

Text: Åka Skidor • 2008-01-21 Uppdaterad 2008-01-21

Ett fyrtiotal toppar i Iran är över 4 000 meter höga. Dizin med cirka 950 meters fallhöjd ligger i Alborzbergen i norra Iran, intill Kaspiska havet. Bergen omkring är snötäckta, kala och vackra. På flera ställen har raviner och rännor eroderats fram.
Vyerna påminner mer om Alaskas vilda berg än svenska fjällen. Skidorten anlades på order av shahen i början av 1970-talet.
Han anlitade franska liftföretag och de gjorde ett mycket bra jobb. Det solfjäderformade berget är perfekt för utförsåkning; ytorna blir stora och fallinjerna strävar in mot mitten. Här finns tre gondolliftar, två stolsliftar och nio teleskopliftar och de täcker in ett mycket stort område. Mittstationen med två restauranger är en naturlig mötesplats.

Efter revolutionen 1979 har Dizin haft låg prioritet hos de makthavande mullorna. Liftarna och hotellen har förstatligats och sedan förfallit. Men än så länge fungerar allting, även om teleskopliftarna snart måste rustas upp. De antika stolsliftarna ger en nära-döden-upplevelse, men de är bara öppna en dag i veckan, på fredagarna när iranierna är lediga. Gondolliftarna löper intill och är att föredra. Här finns bara tre pistmaskiner, vilket gör att pisterna är smala och få. I stort sett hela berget är opistat, med andra ord.
Shemshak och Darbansar har brantare åkning och cirka 500 meters fallhöjd. Pistmaskinerna är ännu färre, så backarna förvandlas snabbt till puckelpister. I Darbansar finns också kul offpist.

K-pistarna har visserligen försvunnit i Dizin, liksom de skilda backarna för män och kvinnor, men ungdomarna tycker att de fortfarande lever under ett hårt förtryck och som västerlänning är det lätt att hålla med. Dizin är ändock en frizon. Gondolliftarna utgör perfekta mötesplatser för känsliga samtal. Ungdomarna berättar om en grupp människor de avskyr: mullorna och deras uniformerade hantlangare.
Visst finns de hatade sedlighetspoliserna här, men tjejerna har mössor istället för slöjor. Tjejer och killar åker tillsammans i liftarna, när inte poliserna syns till. De dricker te tillsammans i restaurangerna och tjejerna bjuds på cigaretter.

Det är en märlig upplevelse att åka på skidsemester till en diktatur (förlåt, islamisk republik…). Har vi rätt att njuta av orörda fält med pudersnö, samtidigt som iranierna plågas under en korrupt förtryckarregim?

Skulle vi bara ägna oss åt skidåkningen och undvika kontakt med iranierna, då vore vi
– tycker jag – ett gäng okunniga egoister. Många av våra turistdollar hamnar i slutänden i mullornas bottenlösa fickor.

Den största glädjen med att resa till Dizin är möjligheten att träffa en massa sköna människor som längtar efter kontakt med omvärlden. Det är diktatorernas hantlangare som reser upp murarna. Vanliga iranier försöker klättra över dem. Det känns bra att komma dem till mötes.

Av: Gabriel Arthur

Faktaruta

Skidor i Iran

Resa Att resa till Iran är enkelt och billigt. Från Stockholm och Göteborg går flyg t/r Teheran med Iran Air en gång i veckan. Även Lufthansa har avgångar till Teheran, via Tyskland. På flygplatsen finns en auktoriserad taxistation, här går det att ordna en taxi direkt till Dizin, cirka två timmar norrut. Den resan bör kosta runt 20 USD. Boende Vid liftarna ligger ett hotell som byggdes under shahens tid och upprustningarna har varit sporadiska sedan dess. Men här finns värme, riktiga toaletter och varmvatten och det är gångavstånd till liftarna. Bra frukostar och middagar i restaurangerna. Hotellet förmedlar också uthyrningsstugorna intill liftarna, med enkel standard. Pris för ett dubbelrum: cirka 30 USD/person. Längre ned i dalen finns ett modernare hotellkomplex, med fräschare rum och lägenheter. Ungefär samma priser.

Hotellen i området är statligt ägda, vilket innebär att iranier betalar ett pris och utlänningar ett mycket högre. Ett billigare alternativ är att hyra en stuga för fyra personer för cirka 10 USD/natt. Sängar saknas som regel, så ta med liggunderlag och varm sovsäck.

Restauranger Finns på hotellen och i backarna. God, enkel mat som man inte blir magsjuk av.

Nattliv Ha ha! Utöver att dricka te och röka vattenpipa finns inga nöjen. Men med lite tur blir du hembjuden på middag och kanske till och med fest hos iranier.

Övrigt Kvinnor kan absolut resa till Dizin, tänk bara på att det är lag på att ha slöja och att ej visa bara armar, ben etc. Mössa går bra istället för slöja på skidorterna. De iranska sedlighetsreglerna är stränga och ofta absurda i en västerlännings ögon. Kom dock ihåg att även många iranier tycker de är absurda! Kolla omkring dig hur andra beter sig och använd sunt förnuft. Till exempel bör en man inte räcka fram handen till en kvinna.


Text: Åka Skidor • 2008-01-21
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top