Engelberg - Änglarnas skidberg

Engelberg - Änglarnas skidberg

Tänk dig en bortglömd dalgång med 2000 fallhöjdsmeter, massor av snö och inga liftköer. Änglarnas skidberg är ett himmelrike för offpiståkare.

Engelberg ligger nästan mitt i Schweiz, och är en klassisk skidort med sekelskiftesfasader och ett stort kloster. De första skidliftarna byggdes redan i slutet 1920-talet, men byn har anor från 1100-talet då klostret uppfördes. Det var i samband med det som byn fick sitt namn. Enligt sägnen vandrade en munk genom dalen när Guds änglar plötsligt stämde upp till körsång och sedan dess kallas byn för Engelberg. Än idag är det mäktiga klostret Monasterg en huvudattraktion, men nuförtiden vallfärdar även skidåkare till Engelberg.

Åkningen i Engelberg sker på två olika berg på varsin sida om dalgången. Brunni är systemet där soldyrkarna håller till och kallas därför Solsidan. Här är åkningen ganska enkel. Välpistade backar ringlar ner i gles granskog. Fallhöjden är ungefär 1000 meter. När det är busväder eller stor lavinfara på andra sidan dalgången är Brunni ett bra val. Skogsåkningen är suverän och offpist-löporna ner mot Grünenwald en njutning. På andra sidan dalgången ligger Titlis, Engelbergs nordvända och bästa skidområde. Det högalpina glaciärområdet ruvar på offpist-åkning i världsklass och det mesta är mycket lättåtkomligt. De långa, utmanande åken från toppstationen på Klein Titlis (3028 möh) slutar inte förrän nere i dalgången - offpiståkning med 2000 meter i fallhöjd! Bergsguide rekommenderas.

Det är sällan liftköer i Engelberg och du riskerar inte att hamna i långa köer på mataffären eller bland horder av människor i pisten. Märkligt nog har få charterbolag upptäckt Engelberg, vilket innebär både för- och nackdelar för dig som turist. Nöjeslivet är inget man skriver hem om och har du festandet högt upp på din prioriteringslista ska du inte åka hit. Om du däremot åker till Alperna med inställningen att åka så mycket skidor som möjligt är

Engelberg ett bra val. Titlis ett av Alpernas bästa skidberg trots att toppen inte når mer än drygt 3000 meter.

Med ett strategiska läge, mitt i Schweiz, knappt två timmar från Zürich, är det förvånande att inte fler skidentusiaster har upptäckt denna pudergömma. Skidåkningen är fantastisk och prisnivån betydligt lägre än i kända schweiziska skidorter som Verbier, Zermatt och St Moritz. Att Engelberg är en genuin och vacker alpby gör knappast saken sämre. Engelberg är helt enkelt en av Alpernas bäst bevarade hemligheter.

Bild 348015

Av: Mattias Fredriksson

Faktaruta

Engelberg


Byns höjd över havet: 1 000m
Högsta åkhöjd: 3 028m
Antal liftar: 22
Offpistmöjligheter: Obegränsade!
Resa: Flyg till Zürich och 2 timmars tågresa till Engelberg
Liftkort: Ett 7-dagarskort går på 1 400 kronor
Bergsguide: Outventures, tel +41-41 637 20 30
Information: Engelberg Tourism Center, tel: +41-41 637 37 37
www.engelberg.ch

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!