Mürren - Världens vackraste skidort

Mürren - Världens vackraste skidort

Schweiziska skidorten Mürren balanserar på kanten av ett 800 meter högt stup mittemot Alpernas största bergväggar. Utsikten är svindlande, skidmiljön sagolik.

Skidorten Mürren i Berner Oberland har ett osannolikt läge där den balanserar längst ut på kanten av ett 800 meter högt stup nedanför skidberget Schilthorn. På andra sidan dalen reser sig 4000 meter höga berg som om de vore hallucinationer; panoramautsikten över nordväggarna på Eiger, Mönch och Jungfrau är antagligen den mes

Mürren-Schilthorns skidsystem består av ett tiotal liftar och en kabinbana. Här finns 27 nedfarter av varierande svårighetsgrad. Toppstationen på Schilthorn ligger 2 971 meter över havet. Fallhöjden ner till Mürren är cirka 1 300 meter. Den svarta pisten från toppen på Schilthorn rankas som ett av Alpernas finaste skidåk. Skidsystemet är gammalmodigt men utsikten oslagbar. Pisterna får lågt betyg, men den totala skidupplevelsen är i världsklass. Offpiståkningen är lättillgänglig men seriös. Fel väg slutar med ett fritt fall.

1924 valdes Arnold Lunn till ordförande för Kandahar Skiclub under ett möte på Palace Hotels ballongbar. Fyra år senare klättrade han tillsammans med några skidentusiaster upp på toppen av Schilthorn för att tävla utför på skidor. Reglerna var enkla: först ner vinner. Segertiden för Harold Mitchell som först stapplade i mål nere i Lauterbrunnen var en timme och tolv minuter, året var 1928. Nuförtiden lockar tävlingen tusentals deltagare årligen och segertiden ner till målet i Lauterbrunnen ligger runt 14 minuter.

På Mürrens anrika Palace Hotel skrevs det första kapitlet i skidturismens historia av Sir Henry Lunn när han i början av seklet uppfann skidcharterresor och lockade engelsmän till Mürren. Här skapades också idén till dagens alpina skidtävlingar av Henrys son, skidambassadören Sir Arnold Lunn, som 1922 organiserade tidernas första slalomtävling i Mürren. Tillsammans med den österrikiske skidlegenden Hannes Schneider från St Anton skapade Arnold Lunn de första reglerna för slalomsporten och den klassiska alpina skidtävlingen Kandahar. Tävlingen arrangerades till omväxlande i Mürren och St Anton och senare i Chamonix och St Moritz. Det var Kandahartävlingarna, tillsammans med klassiska Lauberhorn Rennen i Mürrens grannby Wengen och Hahnenkamm Rennen i Kitzbühel, som banade väg för dagens alpina världscup.

Bild 348010


Visa större karta

Av: Åka Skidor

Faktaruta

Mürren


Byns höjd över havet: 1 650 m
Toppstation: 2 971 m
Liftsystemet: Mürrens skidsystem hänger ihop med Wengen och
Grindelwald. Jungfrau-systemet består av 45 liftar och 98 nedfarter, mest
känd är Lauberhorn Rennen, störtloppet i Wengen.
Liftkort: 6 dagar kostar 216 CHF för Mürren och 254 CHF för hela
Jungfrau-systemet.
Resa: Flyg till Zürich, snabbtåg till Interlaken, bergtåg till
Lauterbrunnen, byte till Mürrenbahn och bergtåg till Mürren.
Information: Mürrens turistbyrå, tel +41 33 856 86 86
www.wengen-muerren.ch

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!