Telluride & Crested Butte

Telluride & Crested Butte

Vädergudarna är verkligen med oss, mer snö och det gillar vi verkligen. Första anhalten är Crested Butte (fortfarande i Colorado). Crested Butte visade sig från sin bästa sida, massor med snö som gjorde denna lilla västernstad till en riktig pärla. Dessutom väckte den också lite julkänslor. En huvudgata med mysiga affärer, barer och restauranger. Vi fick också en liten glad överraskning, liftkorten är gratis i Crested Butte fram till den 15 december - perfekt! Gratis liftkort på försäsongen är något de haft i många år.

Husbil i kallt väder är en utmaning och vi fick verkligen känna på det i Cretsed Butte. Fick slut på gas och det betyder ingen värme, ingen bra grej i minus 20. Iskallt under hela natten och inte kul alls om man fortfarande fryser efter att ha fleece brallorna, mössan, sockorna och dunjackan på sig&

Backcountryområdena var fortfarande stängda så vi fick hålla till runt High Lift och offpistrännorna; The Headwall, Big Chute och Paradise Cliffs. Perfekt brant terräng, men fortfarande inte nog med snö för att vara riktigt bra - körde på sten hela tiden. Crested Butte har 933 vertikala meter av strålande brant terräng. Det är definitivt ett ställe att åka tillbaka till när det är mera snö.

Silverton var nästa stopp. En kort bilresa från Crested Butte, men man måste över ett 3 800 meter högt pass med smala vägar. Inte direkt avslappat i en husbil, men det gick bra. Silverton är en liten (500 innevånare) gammal gruvstad som ligger i en väldigt vacker dalgång omgiven av fantastiska berg. Silverton Mountain är enbart öppet torsdag till söndag och det finns bara en lift.

Skidåkningen passar främst de riktigt bra åkarna som gillar brant offpiståkning.

Väderprognosen för helgen var inte riktigt bra. Soligt, men riktigt kallt - minus 41 (inklusive vindfaktor) på toppen. Ingen vettig person är ens ute i den kylan. Samma prognos för i morgon, så det enda vettiga är att dra vidare till Telluride. Det var tufft att åka från Silverton eftersom snöförhållandena var perfekta. Vi försöker att komma tillbaka till Silverton efter att vi varit i Kanada.

Natten spenderade vi på ett motel i Durango. En riktigt lång dusch behövdes för att tina upp kroppen.

Telluride är en fantastisk liten västernstad bland exceptionella berg. All action är runt huvudgatan. Smugglers mikrobryggeri, Chop House och Dark Dog är ett par ställen som måste besökas. Glöm inte Giuseppes som ligger på 4 000 meters höjd uppe på berget.

Back country skidåkningen i Telluride är strålande och vi tillbringade mesta tiden i Bear Creek Bowl. Ta Gold Hill liften up till 4 100 meter, hika 30 minuter och droppa ner i bowlen för 2 000 vertikala meters åkning ända ner till Telluride. Giftig brant åkning med ett par riktigt svåra partier.

Ett par andra extrema områden att kolla in är Bald Mountain och Black Iron Bowl. Det är inte för inte som Telluride kallas: To hell you ride

Telluride är nog det skidområde som överraskat oss mest med riktigt bra skidåkning. Inte enbart Backcountryåkning, men också med riktigt bra piståkning för alla. Staden har en sjysst atmosfär och är ett ställe som måste besökas.

Nu bär det av till Utah (Alta, Park City och Snowbird) och den berömda Greatest Snow On Earth. Vi hoppas att det verkligen är så och givetvis så kommer det en rapport. Visste du att man får värre baksmälla av öl från ett micro bryggeri än vanlig öl?

Från oss alla till er alla: en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Av: Jocke Keller, Richard Ekman och Jan Remmelg

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!