Alain Revel i full clownmundering. Foto: Gudrun Bergdahl

Artiklar

Alain Revel – Monoskins störste glidare

Monoskilegenden Alain Revel regerade i Chamonix på 80-talet.

Text: Gabriel Arthur • 2008-07-24 Uppdaterad 2021-12-07

Derbyt i Chamonix blev inte långvarigt. Några vintrar i början av 1980-talet kördes tävlingen från Grands Montets topp ner till dalstationen. En total fallhöjd på cirka 2 000 meter, med mest offpist och puckelpist på vägen ned. Det var tre åkare i varje lag och krascherna blev våldsamma. Vid tävlingarna gick det att hantera, med sjukvårdare på plats. Men träningsåken, då Chamonix unga fartdårar la raka streck nerför berget, var farligare. En kille dog och derbyna förbjöds.

I efterhand var det ett åk av Alain Revel och hans monoskipolare som alla mindes. Intill mittstationen på Grands Montets finns den breda, branta Couloir Philippe. Snörännan brukar vara blivande extremåkares första kontakt med hoppsvängar. En del som fallit i början har brutit nacken längre ned.

Alain Revel och hans två lagkamrater nådde mittstationen. Alla andra åkare valde den vanliga transportsträckan ner mot dalen. Monoskiåkarna flög ut i Couloir Philippe och tog sig ner med bara några få svängar i full fart. De vann tävlingen på en tid som skulle visa sig bli den näst snabbaste i samtliga tävlingar. Enligt ryktet hade de ett äss i rockärmen: de hade tagit LSD innan loppet, för att bli av med alla hämningar.

Det kan tyckas märkligt att i en artikelserie om extremåkare ta upp en kille som bland annat åkte utklädd till tiger, med tajt tigeroverall, tigerrandig monoskida och tigermask för ansiktet. Men det var inte bara Alain Revels klädstil som var extrem.

När dagens friåkare på breda skidor lägger tre-fyra svängar på en hel bergssida, har de delvis honom att tacka. Den blonde chamoniarden var en av de första som övergav de korta hoppsvängarna i lössnö. Istället blåste han på i en stil som kom att kallas La Glisse – Glidandet.

Svenskan Gudrun Bergdahl tillhörde den första generationen skibums i Chamonix. Hon hoppade av en reklamkarriär och hamnade 1982 i byn nedanför Mont Blanc, där bor hon ännu i dag. I Chamonix dröjde det inte länge innan hon la märke till Alain Revel, hans vapendragare Philippe Lecadre och deras kompisar.

– De åkte i ponchos och stora sombrerohattar från Sydamerika. De var långhåriga och hade jättemustascher. Tidigare hade de gjort som alla Chamonixgrabbar – tävlat i portar och utbildat sig till skidlärare. Men sedan blev de byns “drop-outs”.

– Jag gillade att fota och tyckte att deras stil var kul, säger Gudrun Bergdahl (som för övrigt kom trea i damklassen i ett av Chamonix derbyn).

Gudrun var också intresserad av kläder och det visade sig att Alain Revel delade hennes två intressen. Tillsammans sydde de kostymer som var milt uttryckt originella och plåtade sedan varandra på Grands Montets.

– En gång hade vi sytt en getingdräkt med en två meter lång gadd fylld av ballonger. Liftgubbarna på Grands Montets blev rätt trötta på oss, när gadden trasslade in sig i liftarna. Bilderna gjorde mycket för att väcka folks intresse för monoski.

Ännu mer intresse väcktes genom Apocalypse Snow-filmerna, de definitivt mest utflippade skidfilmer som gjorts. Gudrun Bergdahl sydde kostymerna till den första filmen, där snowboardåkaren Roland Regis jagas av ett gäng monoskiåkare med Alain Revel och Philippe Lecadre i spetsen. I filmen finns också gorillor, samurajer och cowboys…

– Efter filmerna exploderade intresset för monoski och Alain blev en skidkändis, berättar Gudrun Bergdahl.

Även om Alain Revel åkte flera tuffa couloirer i Chamonix och från över 6 000 meter i Sydamerika, kan han inte jämföras med till exempel Patrick Vallençant när det gäller traditionell extremåkning.

Men det går som sagt att se en historisk linje från Alain Revel till dagens friåkare. Monoskidan skapades av amerikaner som ville överföra känslan i surfing till skidåkning (den tidens snowboard gick inte att åka lika fort på). Chamonixgänget tog över stafettpinnen. De övergav de traditionella hoppsvängarna och la ofta raka streck nerför sluttningarna, det som alltså var La Glisse. Och även om deras klädstil i efterhand kan framstå som tragikomisk, hade gänget den rock n’roll-livsstil som reklammakarna sedemera valde att kalla freeride.

Men sedan kom produktutvecklingen igång. Först inom snowboard och senare hos de vanliga skidtillverkarna. Det gick att åka lika fort och snyggt på bräda och feta skidor. Monoskidans blomstringstid blev kort och mot slutet av 1980-talet var Alain Revel en föredetting som ingen frågade efter. De vilda åren tog också ut sin rätt.

– Han blev ganska bitter och dessutom började han få ont i kroppen av tidigare skador. Ska man vara ärlig, så rökte nog Alain och hans polare också lite för mycket hasch för att hålla sig kvar på toppen, säger Gudrun Bergdahl.

Alain Revel

Född 1955 i Chamonix.
Karriär Banbrytande inom att åka snabbt och rakt i lössnö.
Monoskiåkningens affischnamn, bland annat genom skidfilmerna Apocalypse
Snow. Åkte från 6 000-meterstopp i Sydamerika. Hamnade på omslaget av Åka
Skidor nr 3-82 och på Åka Skidors kultförklarade t-shirt “Monoski kicks
ass”.

Steve McKinney – 200 knyck på skidor


Bill Johnson – Utförsåkningens Muhammed Ali


Doug Coombs – USA:s brantåkare nr 1


Text: Gabriel Arthur • 2008-07-24
ArtiklarMonoskiSkidlegender

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top