Apocalypse Snow - galnast på snö

Apocalypse Snow - galnast på snö

Scener ur den fullständigt löjligt skruvade Apocalypse Snow-trilogin. Skidåkning blir inte galnare än så här!

I början av 80-talet regerade Frankrike som friåkningens hemland. Och dess epicentrum var Les Grands Montets i Chamonix, av många kallat världens bästa skidberg - och det galnaste. Monoski var det hetaste heta, neonkläderna hade börjat dyka upp och en ny bekantskap var på väg in i handlingen: snowboarden.

Den franske filmmakaren Didier Lafond skakade om skidvärlden med en trilogi av filmer som inte liknade något annat som gjorts förut: Apocalypse Snow. Det var så långt ifrån Warren Millers knastertorra, och extremt amerikanska skidschablon. Filmerna var en uppvisning i galna upptåg på skidor, inte sällan influerade av droger som hasch och LSD vilket märks tydligt. För hur skulle en nyktert tänkande människa komma på idén att klä ut ett gäng monoskiåkare i amerikansk fotbollsutrustning och sedan spela match nerför en puckelpist? Knappast troligt.

I en av filmerna dyker Rigis Roland upp på en snowboard och fullkomligen surfar skiten ur en armé av monoskiåkare. Det var en av de första filmsekvenserna någonsin med snowboard och får väl anses som grunden till en smärre revolution. I vilket fall som helst är Apocalypse Snow-trilogin ett måste för den som vill garva läppen av sig åt skruvad skidhumor och galna stunts, eller bara njuta av en stunds oslagbar skidnostalgi från en tid när skidåkning enbart handlade om att ha kul.

Filmerna kan vara svåra att få tag på men amazon.com kan ha några exemplar till salu.

Av: Tobias Liljeroth

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!