Konsten att åka offpist

Konsten att åka offpist

Konsten att åka offpist är konsten att behärska varierande underlag. Vissa kallar det skidkänsla. Vi kallar det rutin. Den här artikeln kommer garanterat inte att göra dig till en mer rutinerad offpiståkare. Men den kan säkert ge dig några värdefulla tips på vägen. Läs, begrunda, ifrågasätt och ge järnet i vinter.

Hårddraget skulle man kunna säga att underlaget är det enda som skiljer offpiståkning från åkning i pisten. Att lära sig god offpistteknik handlar därför egentligen bara om en enda sak: att lära sig behärska olika snöförhållanden. Som regel är underlaget utanför pisten mjukare och mer förrädiskt än i pisten, men framför allt skiftar det mer. I en preparerad backe varierar underlaget från dag till dag eller från timme till timme. När du åker offpist kan det variera från sväng till sväng. Kanske är det just därför som det är så svårt att ge några allmängiltiga tekniktips för offpist. Ett flackt offpiståk på hårdpackat underlag skiljer sig inte nämnvärt från ett åk i barnbacken i Tandådalen. Men när du droppar in i en 45-gradig, trådsmal ränna med bristande skare är det en helt annan sak.

Förmågan att hantera varierande och lömska underlag kallas ofta lite diffust för skidkänsla. I själva verket handlar det till 95 procent om erfarenhet. Det enda sättet att bli en bra offpiståkare är att åka mycket offpist. Här följer ett par tips på vägen.

Bild 347057

Grundläggande teknik

Att stå rätt på skidorna

Att hitta rätt position på skidorna är själva universalnyckeln till all skidåkning. Idealet är alltid att stå mitt på skidorna, oavsett om det är brant eller flackt. Det innebär att din tyngd­punkt ligger mitt ovanför fötterna, vinkelrätt mot underlagets lutning. I förhållande till lodlinjen kommer du alltså att ha framåtvikt när du står rätt på skidorna.

I den bästa av världar skulle du jämt kunna stå mitt på skidorna. Men offpist är tyvärr inte alltid den bästa av världar. I vissa mer svekfulla fören, som till exempel rutten vårsnö, krävs en så kallad hälsosam bakvikt. Det innebär att du måste ha marginal framåt så att du inte står på näsan om skidorna skulle suga fast. Det betyder emellertid inte att du ska hänga bak i pjäxskaften när du åker. Ju närmare idealpositionen du vågar stå, desto bättre kommer du att åka.

Att stå i lite djupare position kan vara ett bra trick i knepiga fören. Genom att sänka tyngdpunkten ger du dig själv större felmarginaler.

Överkroppen

Oavsett vart skidorna är på väg ska bröstet alltid peka neråt backen när du åker offpist. Undvik medvridning till varje pris. Det är inte bara en fråga om estetik, utan om säkerhet också. Alltför många onödiga fall orsakas av detta otyg. Medvridningsvurpor är särskilt vanliga i brant terräng när du måste ta till rundare svängar för att hålla nere farten. Orkar du då inte hålla kvar överkroppen i fallinjen i utgången av svängarna är du illa ute. Förr eller senare hamnar du i bakvikt, skidornas bakändar hugger och du ”sprättar” ur svängen med en okontrollerad vurpa som följd.

Viktfördelningen

Åsikterna går i sär när det gäller viktfördelning mellan ytter- och innerskida i offpist. En modern slutsats är att man alltid ska sträva efter 50-50-fördelning för att utnyttja båda skidornas bäryta. Detta sägs vara enklare med så kallad duck stance (bindningarna monteras så att tårna pekar något utåt). I teorin låter det väldigt bra och självfallet kan man experimentera med 50-50-fördelning när förhållandena tillåter.

Jag anser dock fortfarande att den som prioriterar ståsäkerhet bör lägga huvuddelen av vikten på ytterskidan. Innerskidan används främst som avlastning och balansinstrument.

Vid brant puderåkning i mycket hög fart tenderar ofta ytterskidans spets att tryckas inåt när viktfördelningen är rätt. Skidorna kommer att forma en vass plog. Var inte orolig, det är fullt naturligt. Räta ytterbenet, spjärna emot och håll i dig. Nu åker du offpist på riktigt!

Stavarna

Sträva framåt med armarna. Använd stavarna som rytm- och balansinstrument. Markera svängen med en lätt stavisättning. Låt gärna staven släpa i snön, men luta dig aldrig mot den.

Flytet

Benstyrka i all ära, men offpiståkning handlar inte bara om kraft. Låt gravitationen och snön göra jobbet ibland. Var kreativ och ta hjälp av terrängen.

Tryck till i utgången av svängarna och känn hur snön kickar dig in i nästa sväng. Lössnöåk­ning är en elastisk sport. Studsa nerför berget. Ni som har provat vet vad jag menar.

Av: Text: Jesper Rönnbäck Foto: Gösta Fries

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!