Skidåkning på japanska

Skidåkning på japanska

Åka Skidor kom precis hem från en reportageresa till Hokkaido i Japan. Det blev ett möte med stora mängder snö, sushi i alla dess former, japansk skidbyråkrati och varma källor.

Den japanska nordön Hokkaido är kanske mest känd för oss svenskar för Sapporo, 2-miljonersstaden som arrangerat vinter-OS och VM i längdåkning. Här finns också många bra skidorter som har en sak gemensamt: mycket snö. Stormarna rullar ständigt in från de Japanska och Stilla haven och dumpar stundtals vansinniga mängder snö över bergen. I år har det dock varit varmare än normalt och de riktigt stora snömängderna har lyst med sin frånvaro. Jämfört med svenska fjällen och till och med Alperna pratar vi fortfarande om ordentligt med snö.

Åka Skidors utsända reportageteam betade av fem olika skidorter över hela nordön och kom hem med mersmak. Skidåkning i Japan är en speciell företeelse, offpiståkning är starkt reglerad på flera skidorter men med specialtillstånd är det fritt fram att spåra upp lössnön. Det fina i just den kråksången är att väldigt få japaner är inne på samma spår, du får snön för dig själv.

Vid sidan av skidåkningen bjuder Japan på många fantastiska upplevelser. Maten är bland den bästa i världen, sushi såklart och fisk och skaldjur från Hokkaido är speciellt bra, men även en enkel nudelsoppa på en backrestaurang är en kulinarisk höjdare. Och så den japanska kulturen med all sin diversitet, hierarki och oskrivna regler som kan ställa till det för en burdus västerlänning.

Åka Skidor kommer i höst med en stor artikel från Japan ihop med en skidguide till österns pärla, håll ögonen öppna.

Bild 346979

Mt Yotei

Bild 346980
Bild 346981
Undersökande journalistik.

Bild 346982
Skidlunch på japanska.
Bild 346983
Sushi train i Furano.

Bild 346984
Markus Alatalo fotar Niklas Karlström in action.

Av: Tobias Liljeroth

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!