Gör din egen skidfilm

Gör din egen skidfilm

Nya kameror med finurliga finesser gör det enklare än någonsin att producera film. Allt som behövs är några smarta handgrepp, en bunt åkglada kompisar och en del snö. Åka Skidor har frågat proffsen om de bästa tipsen - så gör du din egen skidfilm.

Så gör proffsen
Tack vare teknikens under behöver du inte längre invänta mirakel för att få dina 15 sekunder i solen - du kan fixa det själv. Kameror finns det fler än blommor på en sommaräng, så vad väntar du på? Samla ihop lämpliga kamrater, beväpna er med idéer, utrustning och sätt fart.

Erkänt duktige filmaren Niklas Allestig från Down Films har en del användbara visdomar för produktion av rörliga bilder.

- I grund och botten måste man helt enkelt kunna filma, så gör så mycket film du kan. Filma spårvagnar, gör ett reportage om kompisen som spelar innebandy. Allt du gör kommer du att ha användning av när du ger dig ut i snön, menar Niklas.

Innan du ger dig ut med kameran bör du dock ägna lite tanke åt vad det är du vill åstadkomma. Se till att ha en idé för filmen, från början till slut. Var konsekvent och räds inte omtagningar om det känns fel. Det är också bra att tänka på vilken typ av material du sparar. Fem sekvenser med 20 sekunders storbergsåk kräver att du har andra, kortare scener att använda i klippningen, då längre scener helt enkelt inte låter sig skarvas utan övergångar med ett snyggt resultat. Om du istället filmar i park eller pipe har du oftast sekvenser som är fem till tio sekunder, vilka lättare kan klippas ihop utan egentliga övergångar. Tänk alltså på hur materialet ska sättas samman senare.

Det gäller att lära sig att tänka på bildspråket, tänka på variation och dynamik i filmen. Filma i alla förhållanden om du kan, jaga ut kamraterna i sol, snöfall, elände och varierad terräng.

Ut och filma!
Ett stativ med oljedämpade leder är mer eller mindre nödvändigt, menar Niklas Allestig. Dagens nätta små kameror må vara smidiga i ryggsäcken, men nära nog omöjliga att hålla tillräckligt stilla för att få ett professionellt resultat. Vidare är kommunikationen mellan dig och dina åkare viktig för att du inte ska komma hem med en trist semesterfilm, redo för soptunnan. Komradioapparater kostar i dagsläget kaffepengar och utgör ett fantastiskt hjälpmedel. Om inte annat spar ni på stämbanden och minimerar riskerna för missförstånd.

Se till att i förväg vara helt på det klara med vart åkaren kommer att befinna sig när du filmar. Det kan krävas lite övning innan alla inblandade har samma

Ögonmått. En meter kan låta lite, men en meter utanför fokus blir gruvligt fel. Det gäller också att få till bildvariation, alltså material som ger filmen karaktär. Filma mycket och låt fantasin flöda, ha kul och filma allt möjligt! Det finns närmast oändliga möjligheter att skapa fritt med moder natur som skådeplats och digital teknik som medium.

Bild 346917

Komponera bilden så att du har mer luft framför åkaren.

Klipp och redigering
När du frusit länge nog är det dags att kapa dina älsklingar. Vi förutsätter att du filmar i ett digitalt eller i alla fall digitalt överförbart format. Peter Andersson på mjukvaruföretaget Adobe rekommenderar Premiere Elements, en lättare och billigare variant av ett redigeringsprogram för professionellt bruk.

Som med de flesta andra program krävs en hygglig dator, i det här fallet en PC med Pentium 4-processor, minimum 512 MB RAM-minne och Windows Vista eller XP, samt lite tålamod. Programmet tillåter konvertering till både högkvalitets DVD-format och streamad film för webbruk. Du kan också producera din film som en DVD med funktioner som menyer och knappar. För Mac-användare finns exempelvis iMovie eller Final Cut Express som är lite mer avancerat. För dig som vill skapa DVD finns också programmet iDVD, vilket är fullt kompatibelt med de två förstnämnda, med alla funktioner du behöver för att skapa en snygg och proffsig DVD. För dessa program krävs en Mac med Intel-processor eller en PowerPC G4/G5, samt minimum 512 MB RAM-minne.

På den kreativa sidan av det hela bör du nu tänka på helheten - vad vill du visa, och hur vill du göra det? Exempelvis: om en sekvens slutar med att åkaren försvinner ut till vänster bör nästa sekvens börja med att någon eller något kommer in från vänster. Klippningen görs enklast i så kallade raka klipp, alltså en direkt bildväxling. Om man istället låter bilderna övertonas illustreras ett hopp i tiden. Du kan också tona ut bilden uppifrån eller nerifrån, vilket har en bromsande effekt för din historia. Tänk på att sekvenser som kommer efter varandra alltid upplevs höra ihop, om du inte visar skillnden på ett tydligt sätt.

Av: Text: Billy Söderin Foto: Mattias Fredriksson

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!