Italiens 5 bästa skidkrogar

Italiens 5 bästa skidkrogar

I Aostadalen finns Alpernas bästa skidrestauranger. Åka Skidors fem favoritkrogar har oslagbar utsikt, suveränt kök och fantastiska viner. Njut av det ljuva skidlivet i Italien, välkommen till la dolce vita!

1 Chateau Branlant, Courmayeur, Italien

Charmiga Ivana Guidardaz driver tillsammans med maken Flavio Chateau Branlant Courmayeurs bästa skidkrog. För 50 år sedan byggdes det gamla stallet om till en lyxrestaurang. Stenväggarna pryds med antika skidor, jakttroféer, kobjällror och gamla skidaffischer. En fyra meter hög skruv - vinpress från 1700-talet - har gjorts om till en gigantisk lampa. Det är inte mycket som påminner om att ägarens föräldrar bodde här tillsammans med korna.

Krogen hittar du mitt i skidsystemet, strax innan pisterna tar slut vid Plan Checrouit. Menyn och vinlistan inspirerar. Här serveras lokala delikatesser av högsta klass.

2 Refugio Maison Vieille, Courmayeur, Italien

Skidrestaurangen Rifugio Maison Vielle har ett fantastiskt läge 1 960 meter över havet på Plan Checruit. Här, på den soliga sidan av Mont Blanc, äter man långlunch med panoramavy över Europas högsta bergstoppar.

Den excentriska krögaren Giacomo Calosi har en trevlig krog med en skön uteservering med cool musik. Goda viner, gratinerade aostasoppor, vällagade pastarätter och ugnsbakade pizzor i kombination med skön atmosfär och svindlande utsikt gör det här till en av Aostadalens bästa pistserveringar. Bordsbokning rekommenderas.

3 Chalet Etoile, Cervinia, Italien

Prisbelönta skidrestaurangen Chalet Etoile i Cervina är allmänt känd som Ullas restaurang, efter den svenska krögaren Ulla Di Frassy. Tillsammans med ett gäng unga svenska, blonda servitriser och ABBA-musik i bakgrunden serverar hon Cervinias bästa skidlunch.

Ulla kom hit på 70-talet som reseledare, träffade sin man Cesare, stannade kvar och gjorde succé med en skidkrog som blivit en turistattraktion; det händer att folk bokar bord en vecka i förväg.

Ullas arbetsdag börjar innan solen går upp, när hon köper färska råvaror på marknaden i Aosta. Italienska kockar lagar goda pasta-, fisk- och skaldjursrätter. Vinlistan är lång med många regionala viner från Aostadalen.

4 Refugio Guglielmina, Alagna, Italien

Skidvärldens skönaste uteservering ligger 2 880 meter över havet. Rifugio Guglielmina var en gång i tiden Alpernas högst belägna hotell.

Stenhuset med den ockrafärgade fasaden ser inte mycket ut för värden men döljer en vinkällare i världsklass, en grappasamling som fyller hela baren och ett kök som mättar hungriga skidåkare.

Uteserveringen har ett skönt sydläge med svindlande utsikt ner mot Alagna och det berömda vindistriktet Piemontes böljande sluttningar. Det är en skön paus att ta en långlunch på Guglielminas soliga terrass, innan skidåket fortsätter ner mot Alagna eller Gressoney.

5 La Grange, Champoluc, Italien

Vid foten av sittliften i Frachey, längst upp i Champoluc, hittar du den lilla mysiga skidkrogen La Grange som drivs av två bohemiska bröder.

Man kan förväxla krogens utsida med en mindre ladugård, men döm inte ut La Grange från bilvägen. Innanför ytterdörren väntar en liten mysig krog med fyra, fem bord per våning. En stor tavla med ett fotografi från jazzfestivalen i Alba synkar väl med musikvalet; störtskön musik spelas framåt småtimmarna.

Suveränt urval av viner, bra råvaror och ett kök som lagar allt med kärlek. Obligatorisk grappabuffé efter måltiden.

Av: Patrik Leje

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!