Skidguide Utah

Skidguide Utah

Åka Skidor ger dig de bästa tipsen för dig som vill åka till Utah och uppleva världens bästa snö.

Resa Flyg till Salt Lake City som kräver minst ett byte från Sverige, anknytning med inrikesflyg från någon större, internationell flygplats. SAS/Star Alliance har flera avgångar från Arlanda dagligen. De flesta skidorterna ligger strax utanför Salt Lake City, till exempel är det bara 45 minuter från downtown till Alta med bil. Det går att åka kommunalt men det bästa är att hyra bil så att man enkelt kan ta sig mellan orterna. Värt att tänka på är att när det har snöat mycket släpps bara bilar med fyrhjulsdrift upp till Alta.

Skidåkning Totalt finns det 13 större skidorter i Salt Lake Citys närhet. De flesta i bergskedjan Wasatch som tornar upp sig precis utanför stadens gränser.
Bäst pist: Deer Valley. Välpistade salsgolv med perfekt manchester. Snobbig skidort där snowboardåkning är förbjuden.
Bäst park: Park City. Stor välshapad park med världsrykte. Tanner Hall bor i närheten och hänger ofta här.
Bäst terräng: Solitude. Fantasy Ridge ner i Honeycomb Canyon är ett Alaska i mindre format.
Bäst snö: Alta/Snowbird - tvillingorterna som skryter med att ha bäst snö i världen. Det stämmer ofta men tyvärr är det ingen hemlighet heller.
Bästa hemligheten: Snowbasin, strax norr om Salt Lake City. Relativt stort liftsystem där fartgrenarna kördes under OS 2002. Terrängen är bra och det är betydligt mindre hets efter ett rejält dump än vad det är på orterna närmare staden.

Snö Utah har registrerat varumärket »The Greatest Snow on Earth«, vilket säger det mesta. Närheten till öknen gör att snön är torr och nästan aldrig blir isig. Skidorterna har olika mikroklimat och mest snö faller det i Little Cottonwood Canyon, 12-17 meter per vinter.

Boende Lodge på skidorterna. Ofta väldigt dyrt men skönast, och då är du också garanterat först ut i pudret på morgonen. Kostar från 800 kronor per person och natt med halvpension.

Motell Det mest prisvärda alternativet är att bo på motell nere i Salt Lake City, då är du också mer flexibel och kan välja skidort efter humör. Kostar runt 400 kronor per natt för ett dubbelrum, frukost ingår oftast inte.

Sevärdheter Salt Lake City är en ganska trist stad och kryllar inte av sevärdheter, skidåkningen är den verkliga anledningen att resa hit. Gatunumreringen utgår från det Disneyliknande mormontemplet mitt i staden som kan vara värt att köra förbi bara för sakens skull. Ett hett tips är att gå och kolla på basket i världsklass med NBA-laget Utah Jazz i samma arena där Tre Kronor blev utslagna av Vitryssland i OS 2002.

Alkohol Lite mer än hälften av Utahs invånare är mormoner och deras inflytande är naturligtvis starkt i delstaten. Trots alla konstiga rykten så går det givetvis bra att beställa alkoholhaltiga drycker även i Utah. Däremot är serveringen kraftigt reglerad och ölen som serveras får innehålla maximalt 4 volymprocent alkohol, vilket är den svagaste ölen i USA.

Mat Undvik alla tusentals stereotypa snabbmatsställen och kedjerestauranger så gott det går; det finns bra mat men det kräver att du letar lite. Det bästa av amerikansk matkultur bygger på mat från invandrade nationaliteter.

Lugäno, 3364 South 2300 East. Salt Lakes bästa italienare med bättre koll i köket än på geografi (kolla in namnet).
Lone Star Taqueria, 2265 Fort Union Blvd. Som att kliva rakt in i ett hak i Tijuana, personalen består enbart av mexikaner och spanska är minst lika gångbart som engelska. Suveräna, gigantiska burritos och tacos för lite pengar. Skön stämning och precis rätt ställe att avsluta en episk skiddag på.
Porcupine Pub & Grill, 3698 Fort Union Blvd. Perfekt läge i botten av Big och Little Cottonwood Canyon. Käka frukost innan skidåkningen eller varva ner efteråt med pitchers, chicken wings och sport på storskärm.

Mer info
skiutah.com
alta.com

Av: Av Tobias Liljeroth

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!