Rommes längsta nedfart Hemvägen, 2700 meter lång.

Rommes längsta nedfart Hemvägen, 2700 meter lång.

Mellansverige

5 skidorter nära dig

Sugen på en snabbis? Det här är fem skidområden söder om Sälen som passar för en skön skidhelg.

Text: Åka Skidor • 2009-08-03 Uppdaterad 2021-02-15

UPPDATERAD 2021-02-05

Branäs, Värmland

Värmlands populäraste skidområde har röstats fram till Sveriges bästa skidort för barnfamiljer. Fallhöjden är imponerande 415 meter och Branäs har något så ovanligt som en gondollift trots sitt sydliga läge i landet. De två kilometer långa backarna Kulingen och Storbacken är landets bästa pister söder om fjällen.

Bergets fun park har hopp, rails, boxar, musik och elljus. Det finns även en big air bag i anläggningen för den som vill testa nya trick. En skicrossbana anpassad för barnfamiljer finns i anslutning parken.

Stugby och camping ligger på gångavstånd från liften och uppe på berget finns stugor i fina omgivningar.

Fallhöjd 415 meter
Antal nedfarter 33
Antal liftar 26
Mer info www.branas.se

Sunne, Värmland

Tre timmar från Göteborg lockar Ski Sunne skidåkare från hela västkusten. Stor liftkapacitet, snösäkra pister och bra längdåkning är förklaringen. Av skidområdets nio nedfarter är den kilometerlånga, hundra meter breda och carvingvänliga Ekebybacken den största attraktionen. Den elbelysta Kavaljeren är en annan Sunneklassiker. Övriga nedfarter är långa och flacka och passar barnfamiljer och nybörjare perfekt.

Längdåkare har många spår att välja på, däribland en sex kilometer lång slinga med elljus.

Traktens hotell har förmånliga helgpriser. Selma Spa rekommenderas. Stugor, vandrarhem och camping finns nära backen.

Fallhöjd 285 meter
Antal nedfarter 10
Antal liftar 4
Mer info www.skisunne.se

Romme, Dalarna

Dalarnas populäraste skidområde söder om Sälen hade den amerikanska skidorten Vail som förebild när backarna planerades. Därför följer pisterna den naturliga terrängen ner genom skogen.

Effektiva stolliftar eliminerar liftköer. Älgkyssen och Sydhanget är två fina nedfarter, liksom den två kilometer långa, lätta och breda carvingpisten Gruvvägen.

Toppstugan har en trevlig skidrestaurang, mysig bar och solig veranda. Fonduekvällarna är populära.

Romme Alpin lockar både barnfamiljer och duktiga skidåkare. Nyligen byggdes skidområdet ut med Snöberget som har lite högre fallhöjd, en sexstolslift och fina pister.

Fallhöjd 275 meter
Antal nedfarter 33
Antal liftar 13
Mer info www.rommealpin.se

Säfsen, Dalarna

Snösäkra och barnvänliga Säfsens långa och lätta nedfarter passar barnfamiljer och nybörjare. Skidområdet ligger vackert i Finnmarkens djupa skogar.

Fallhöjden är blygsam men pisterna är långa. Långsvängen och Vargspåret är riktiga maratonåk. I barnområdet träffar ungarna älgen Filurius och Säfsen-knattarnas barnklubb arrangerar skattjakt och våffelfrossa. Skicrossbanan har en barnpark för unga skidåkare som gillar att hoppa.

Skidlunch och middag serveras på Solbergets Wärdshus. Hyttan Kök & Bar varvar à la carte med buffékvällar. Smedjan Bar är en trevlig avslutning.

Fallhöjd 270 meter
Antal nedfarter 19
Antal liftar 7
Mer info www.safsen.se

Kungsberget, Gästrikland

Billiga bussresor lockar skidåkare till Kungsberget. Det är en populär helgutflykt och i veckorna avlöser skolresorna varandra. Via E4:an till Gävle är restiden från Stockholm kort.

Här finns skidåkning för hela familjen. Fjorton liftar håller borta köerna korta.

Kungsberget var först i Sverige med en permanent skicrossbana. Nu satsar man på Snowparken; 60¿000 kvadratmeter hopp och rails ska locka den unga generationen. Happy Park i barnområdet har små hopp för små åkare.

Många olika boenden finns i direkt anslutning till skidanläggningen. Ett annat tips är Kungsfors Herrgård.

Fallhöjd 200 meter
Antal nedfarter 23
Antal liftar 14
Mer info www.kungsberget.se


Text: Åka Skidor • 2009-08-03
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen