”Det vore kul att göra comeback i NM”, säger Sverre Liliequist. Copyright: kaskofsweden.com/A.Klun

Artiklar

Hallå där Sverre Liliequist

Åka Skidor tar tempen på Sverre Liliequist: Vad har han för planer denna säsong? Är han inbjuden till Skiers Cup? Hur ska han toppa åket från 2013? Är ryktet om comeback i NM sant?

Text: • 2014-11-27 Uppdaterad 2014-11-27

”Det kliar i tårna, jag vill bara ut i backen och åka så mycket som möjligt! Nu framöver blir det full fokus på skidåkningen men också på Kask, det är vår baby”, säger Sverre om märket han har tillsammans med goda vännen Kaj Zackrisson.

Det var Sverre och Kaj som startade Skiers Cup och i år är det femårsjubileum för tävlingen i Zermatt. Kapten för Europalaget under kommande året är Julien Regnier och det är kaptenen som väljer ut sitt lag. Sverre har inte fått förfrågan om plats i laget ännu men tror att den kan dimpa ner snart. Tävlingskonceptet bygger på match-racing man mot man, vinnaren får en poäng till sitt lag. Det är en friåkningsdag och en slopestyledag, Nordamerika mot Europa. I fjol blev det bara slopestyle-tävling eftersom friåkningen fick ställas in på grund av oväder.

Vad ska du göra för att toppa åket du gjorde 2013?
”Det blir svårt att toppa det om man ser på exponeringen som följde. Jag ska köra så bra det bara går.”

Kan du inte dra en favorit i repris? Berätta om ditt spektakulära åk!
”Jag var kapten och körde mot Cody Townsend som var kapten i Nordamerikanska laget. Han körde före mig och jag kände att ja ville spöa honom såklart. När det var min tur så körde jag ungefär samma linje. När jag kommer ner en bit ser jag att han har hoppat klippan som jag också tänkt hoppa. Fasen han har redan varit här, tänkte jag. Jag kände mig i form och ville dra på något extra, så om jag sätter en backflip här så kan jag spöa honom. Just när jag ska göra det börjar det rasa en massa snö, tajmingen var perfekt för mitt åk och för alla kameravinklar. Tajmingen gjorde succé rent medialt också. Jag vann den avgörande poängen till vårt lag och vi vann Skiers Cup.”

Och afterskin?
”Det var ett speciellt åk och en klapp på kinden för Cody Townsend. Det var ju klart bra fest på Europalaget! Sedan blev åket en snackis även bland åkarna och det nådde miljoner nedladdningar på bara ett par dagar. Det är inte så ofta något sådant händer i vår sport, plötsligt ringde journalister från CNN, Tokyo och massa ställen, det blev en stor grej för vår sport, extra kul att det var på Skiers Cup också!”

Nu närmast för Sverre är att besöka skidtestarhelgerna och ha clinics i butiker som säljer Kask. Men så fort det blir bra förhållanden någonstans kommer han sticka iväg och köra.

”Sedan i januari blir det heliskiing i Kanada, efter det Skiers Cup i Zermatt och topptur i Norge. Jag ska fota en del med Mattias Fredriksson, så hoppas jag att jag och Kaj kan sticka iväg och göra något gig tillsammans, det var längesedan vi gjorde något ihop på skidor. Det blir inget eget filmprojekt i år eller världstouren, då måste man vara iväg hela vintern och det funkar inte med tanke på jobb och familj. Det vore kul dra till Riksgränsen och köra NM och göra comeback där, det får vi se!”

Sverre har ingen favoritskidort utan åker där förhållanden är bra för stunden. Nyligen designade han en cykel, en Kaskbike, tillsammans med addnature. Cykeln säljs på tradera och pengarna skänks till InspireUs lavinutbildning för tjejer. I skrivande stund är det bara några timmar kvar på auktioen.
”Jag hoppas auktionen tar fart här nu på sluttampen! Värdet på cykeln är cirka 35 000 och då bara cykeln som det finns ett enda exemplar av. Sedan ingår skidor också. Cykeln kanske är för extrem för folk men jag hoppas att de tänker på vart pengarna går.”

Hur taggad är du på vinter?
”Mycket, famförallt peppad på att åka skidor! Skiers Cup blir himla kul, det är bra uppslutning bland åkarna och eventet växer hela tiden. Kombinationen av det och heliskiingtrip till Kanada plus att jag är såpass bred inom min åkning känns super.”

Läs även: Sverres feta Kaskbike till salu
Träna med Sverre Liliequist del 1
Träna med Sverre Liliequist del 2
Träna med Sverre Liliequist del 3

Text: • 2014-11-27
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen