Bulgarien passar de flesta åkare. Foto: Moise Nicu.

Artiklar

7 prisvärda skidorter i Östeuropa

Att åka på skidsemester är ofta kostsamt men den behöver inte bränna hål i plånboken. Här är sju prisvärda skidorter som erbjuder bra åkning i Östeuropa.

Text: • 2014-12-29 Uppdaterad 2014-12-29

Här är det generellt sett billigare liftkort, skidhyra, mat och dryck än de klassiska alporterna. Österut finns skidåkning för alla, oavsett om det är tomma pister, fartfylld afterski eller annorlunda offpist som lockar. I polska Bialka Tatrzanska värmer varma källor trötta skidåkarben medan det går att kombinera både stadsliv och åkning i bosniska Jahorina. För avancerade åkare är slovenska Kranjska Gora bra alternativ, här kan man träna med den alpina världseliten, eller makedonska Popova Sapka där Europas enda ”Snowcat Operation” finns.

”De östeuropeiska skidorterna är kanske inte lika sofistikerade som sina flotta grannar men erbjuder varierad åkning, mindre trängsel och ett betydligt bättre prisläge. Flera orter har dessutom investerat rejält för att kunna konkurrera med de traditionella franska, schweiziska och österrikiska”, säger Robin Eriksson, Sverigechef på resesöksajten momondo.

De har sammanställt en lista över Östeuropas sju bästa skidorter som alla är prisvärda alternativ till de klassiska alporterna:

7 prisvärda skidorter i Östeuropa
Spindleruv Mlyn erbjuder både fantastisk natur och ölbad. Foto: Roman Boed.
100 heta skidresetips
Österrikes 8 skönaste skidorter

Spindleruv Mlyn, Tjeckien

Spindleruv Mlyn är en charmig by som har mycket att erbjuda sina besökare. Här finns fantastisk natur, lokala specialiteter och avkopplande ölbad. Skidorten erbjuder allt från barnvänliga nedfarter till snörika parker och kilometervis av vackra längdspår. Orten har huserat ett flertal världscupstävlingar genom åren, senast 2011 då bland annat Anja Pärson var på plats och tävlade.

Högsta topp: 1 233 m.
Fallhöjd: 533 m.
Antal liftar: 16 st.
Antal pister: 20 st.
Flyg till Prag:
 cirka 1 066-1 238 kronor t/r per person*.

Jahorina, Bosnien

Stolt och ståtligt står Jahorinaberget högst bland de Bosniska alperna. Med sina breda och inbjudande pister, fartfyllda afterski och sin närhet till Sarajevo är Jahorina en perfekt kombination av skidåkning och stadsliv. Orten är även känd för sin fantastiska natur, här flockas besökare för att vandra, åka släde och andas den krispiga alpina luften. 1984 arrangerades delar av vinter-OS här. 

Högsta topp: 1 889 m.
Fallhöjd: 589 m.
Antal liftar: 8 st.
Antal pister: 11 st.
Flyg till Sarajevo:
 cirka 1 609-1 892 kronor t/r per person*.

Bialka Tatrzanska, Polen

Bialka Tatrzanskas vida och öppna pister är familjevänliga och utformade för nybörjare. Den perfekta energikicken en dag i backen är en lokal rökig fårost och den klassiska koppen te med en skvätt rom i. Kvällarna är relativt stilla i den lantliga skidorten och med ett dopp i de varma källorna avslutas dagen lugnt och vackert.

7 prisvärda skidorter i Östeuropa
Bialka Tatrzanska är en polsk pärla. Foto: Leszek Leszczynki.

Högsta topp: 910 m.
Fallhöjd: 230 m.
Antal liftar: 13 st.
Antal pister: 18 st.
Flyg till Krakow
: 318-1 761 kronor t/r per person*.


Jasna, Slovakien

I Jasna finns skidåkning för alla. Samtidigt som Chopok-toppen lockar äventyrslystna med flertalet friåkningsområden och sitt 1000-meters vertikala dropp, har orten gott om välpreparerade pister. Dessutom finns utmärkta skidskolor för nybörjare. Afterskin är lugn med fokus på de lokala bryggerierna och maten. För den som vill trotsa den kyliga kvällsluften och njuta av pudersnö erbjuder orten upplyst kvällsskidåkning.

Högsta topp: 2 003 m.
Fallhöjd: 939 m.
Antal liftar: 26 st.
Antal pister: 28 st.
Flyg till Krakow:
 318-1 761 kronor t/r per person*.

Bansko, Bulgarien

Bansko är Bulgariens största skidort och erbjuder både nybörjarvänliga och fartfyllda nerfarter. Genom skyhöga granar är här lika spännande som visuellt spektakulärt. Banskos är dessutom känd för sin afterski och kommer även att husera den alpinska världscupen den 28 februari-1 mars 2015. 

Högsta topp: 2 560 m.                                       
Antal liftar: 14 st.
Fallhöjd: 1 570 m.                                  
Antal pister: 18 st.
Flyg till Sofia:
 1 735-1 803 kronor t/r per person*.

Kranjska Gora, Slovenien

Den slovenska orten är full av välpreparerade pister och makalösa omgivningar som rymmer en mängd längskidspår. De senaste tio åren har flera alpina världscupstävlingar arrangerats här och de alpina stjärnorna tränar ofta på orten. Stjärnglansen är dock inget som avspeglas i ortens attityd eller priser. 

Högsta topp: 1570 m.
Fallhöjd: 760 m.
Antal liftar: 20 st.
Antal pister: 19 st.
Flyg till Ljubljana:
 2 245-2 516 kronor t/r per person*.

5 skidorter nära dig
7 prisvärda skidorter i Östeuropa
Hemliga tillflyktsorten Popova Sapka. Foto: Markovskavesna.
Catskiing i Makedonien

Popova Sapka, Makedonien

Orten som ligger i en lugn och snövit vagga är perfekt för de som letar efter en hemlig tillflyktsort. Liftsystemet som är av den äldre karaktären för besökarna till mjuka nedfarter utan trängsel. Popova Sapka är också hem till Europas första och enda ”Snowcat Operation”, en konverterad pistmaskin som åker bortom de vanliga nedfarterna och erbjuder vacker offpist.

Högsta topp: 2501 m.
Fallhöjd: 1400 m.
Antal liftar: 11 st.
Antal pister: 15 st.

Flyg till Skopje: 1 657-1 946 kronor t/r per person*.

* Priserna är hämtade från momondo.se och avser avresa från Stockholm 16-21 januari, 23-28 februari samt 12-16 mars 2015.     

10 bästa skidområdena i USA

Text: • 2014-12-29
ArtiklarSkidorter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen