5fd9211fda89f

Artiklar

Lotten Rapp uppåt i totalen

Freeride World Tour-rookien Lotten Rapp sopade banan i lördagens tävling i Fieberbrunn. Här berättar hon om touren och hur det var att vinna sin första FTW-seger någonsin.

Text: • 2015-02-02 Uppdaterad 2015-02-02

Åka Skidors skidtestare Lotten Rapps åk på 72 poäng räckte hela vägen till seger i lördagens tävling i Fieberbrunn. Det är Lottens första år som åkare i världstouren och på andra tävlingen någonsin tar hon alltså hem segern.
”Ja, det är helt klart ett riktigt mäktigt minne för livet! Sitter nu insnöad på ett österrikiskt café på vägen mellan Fieberbrunn och mitt vinterhem Bruson i Schweiz. När jag packade ned guldplaketten i väskan tänkte jag ’tänk 2065 då kommer jag damma fram den här för barnbarnen!’ I lördags var känslorna väldigt blandade, läs gärna hela min berättelse på min blogg”, säger Lotten.

När alla hade åkt klart i damernas skidklass avbröts tävlingen för resten av dagen. Det var lurigt buskage som stack upp här och var i snön samt att pistörer hade trampat ner landningen vid en klippa, för att ta hand om en åkare som ramlat.
”Jag tycker faktiskt alltid att FWT-organisationen i sammarbete med åkarpanelen tar kloka beslut för oss åkare. Det blir ett otroligt tryck på oss från sponsorer och TV-team för att tävlingen skall genomföras, men atleternas säkerhet väger alltid tyngst.”

Freeride World Qualifier serie 4 är högsta kvalgruppen till Freeride World Tour, endast ettan och tvåan i FWQ *4 får gå upp och tävla i FWT. Där är nu Lotten. Hon kom på sjätte plats i Chamonix 24 januari och ligger nu tvåa i totalen.

Lotten Rapp uppåt i totalen
Se Lotten Rapps vinnaråk här

”Det är ett otroligt bra slagläge inför nästa tävling i Andorra. Där är det topp sju av 15 som får köra nästa tävling i Alaska! Sedan topp sex får köra den mytomspunna finalen på berget Bec Des Rosses, under Verbier Extreme. Detta är mitt femte år som professionell freeride-åkare och jag är otroligt tacksam över att det tog fyra år att kvala mig igenom FWQ. För freeride är en sådan otrolig erfarenhets-sport. Vi får ju bara se en föråkare i kikare, aldrig provåka berget, utan bara reka berget från håll. Jag är faktiskt som 25-åring en av de yngsta i FWT, och detta på grunda av att man har sådan fördel av rutin. Åldern tror jag också bidrar till att vara balanserad, att finna sin fina balans där man hoppar stort, åker fort och alltid gör det med god stabilitet.”

Lotten Rapps vinnaråk från hennes synvinkel:

Skidtest: all mountain

Hur ser din totala chans ut i touren?
”Som rookie i Chamonix funderade jag väldigt mycket på hur jag skulle göra för att finna min balans. Jag undrade om jag behövde hoppa högre, åka fortare än vad jag brukar. Som känslan är nu efter den här vinsten, är att jag känner en otroligt skön trygghet i att jag som skidåkare duger som jag är och min åkning duger såsom jag gör den. Jag arbetar nära med min mental coch och har nu hundra procent fokus på nästa tävling i Andorra. Ett steg i taget är taktiken. Så mina chanser om att knipa totalen vill jag bara knuffa bort. Andorra nästa, helt enkelt.”

Vem vinner touren och varför?
”Jag tror den som lyckas har ett starkt huvud. Skidåkningsmässigt är nivån väldigt hög nu på damerna, det här blir en mental styrkekamp. Jag tror att alla kan!”

Vilket är det roligaste stoppet på touren?
”Alaska som destination står högt på varje friåkares önskelista, så jag tror att det kommer bli laddhattar på alla damer nu i Andorra, för alla vill ta sig till tävlingen i Alaska! Kanske att jag har lite balansfördel nu när jag ligger tvåa i rankingen. Mitt mål är som sagt att finna en bra laddbalans.”

Lotten Rapp uppåt i totalen
Willes och Reines förberedelser under FWT

Vilken skidort hänger du i när du inte tävlar?
”La Côt som ligger ovanför Le Châble, ovanför Bruson, mittemot Verbier. Vi bor halvt isolerade 1700m.ö.h i ett litet nybyggt chalet, med ski-in/ski-out och en magisk bergsutsikt. Vi bor sex goda skidåkarvänner tillsammans, fast vi är sällan där samtidigt då alla reser mycket. Vi måste endera åka skidor ned till chalet eller hika upp från bilparkeringen. Så vi lever i väldig lugn och ro där och det trivs vi jättebra med. Alla i huset är intresserade av matlagning och vi äter och bakar så gott. 

Själva skidanläggningen är perfekt, när det är dålig sikt kommer alla över från Verbier, för att skogsåkningen är så bra, men soliga dagar har vi Bruson för oss själva. Jag skulle helst rekommendera folk att bo uppe på berget med oss i La Côt, för där uppe får man uppleva Schweizisk natur, samtidigt som det lätt går att ta skidorna över till Verbier, men dessvärre finns inte några turistboenden i La Côt, så nere i Bruson eller Le Châble blir rekommendationen, för själva Verbier är bara för stressigt.”

Hur ofta har du möjlighet att åka där?
”Denna säsong har varit väldigt lyxig på så vis att första tävlingsstart var 24 januari. Så försäsongen var lång och bra i Bruson. Nu närmar sig februari, mars som de två mest hektiska månaderna på mitt år, så då blir det bara att komma hem och förhoppningvis hinna tvätta kläderna i väskan.”

Om man åker dit för första gången – vad får man inte missa?
”Jag tycker man inte får missa alla vänliga, fransktalande Schweizare. Jämfört med tyskspråkiga delen av Schweiz där det enda möjliga svaret på din fråga är ”NEIN! ”, så kommer gästfriheten i Valais som en underbar chock.”

Namn: Lotten Rapp
Ålder: 25
Bor: Bruson
Resultat (2013/2014): 1st X-Over Kitzsteinhorn Big Mountain 2013, 1st The North Face Freeski Open New Zealand 2013, 1st Big Mountain Hochfugen 2014, 2nd Eldorado Freeride 2014

Emma Dahlström om guld och skidåkning
Karin Stöckel peppar inför kommande tävlingar

Text: • 2015-02-02
ArtiklarFreeride World TourLotten Rapp

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen