Italien slår snörekord – efter en dags snöande

Italien slår snörekord – efter en dags snöande

På 18 timmar fick Capracotta i Italien hela 260 centimeter snö, vilket är nytt världsrekord för mest snö på ett dygn.

Det massiva snöfallet över Capracotta inträffade i torsdags förra veckan (5 mars), enligt den italienska vädersajten MeteoWeb.eu.

Det är inget officiellt rekord ännu, i nuläget väntar italienarna på att Meteorologiska världsorganisationen ska bekräfta om snöfallet faktiskt överträffade 24-timmars rekordet vilket de borde ha gjort med råge, då gamla rekordet är på 190 centimeter under ett dygn i Silver Lake, Colorado, 1921.

Capracotta ligger tre timmars bilresa öster om Rom, ungefär i mitten av Italien, inte långt ifrån Adriatiska havet. Det ligger i bergskedjan Apennines och området är känsligt för väder från nordost.

Stadens cirka tusen invånare har haft fullt upp att skotta och röja undan snön för att kunna leva som vanligt. På ett foto syns hur en man skakar hand med en dam som bor på andra våning, hon tittar ut genom fönstret och han står i snön utanför huset som är halvt begravt i snömassorna.

Capracotta ligger på 1420 meters höjd över havet (samma höjd som Åreskutans topp), och det händer då och då att det faller stora endagssnöfall där. 

På högre, obefolkade höjder i området ska det sannolikt ha fallit ännu mer snö, enligt MeteoWeb.eu.

I Capracotta i Italien kom det förra veckan hela 260 centimeter snö på 18 timmar. Foto: Meteoweb.eu

Skidorten Passo Lanciano-Maielletta har fått uppåt tre meter snö. Foto: MeteoWeb.eu

Enorma snömängder har fallit i Abruzzo, Italien. Foto: MeteoWeb.eu

Snömassorna har orsakat en hel del skador, samtidigt är det glädjande för Apennines alla skidorter i regionen, för detta kommer att locka turister. Det har dumpat mängder, vilket gör att skidanläggningarna kommer kunna hålla öppet länge framöver.

Mest snö har det kommit vid Majella i Abruzzoregionen och i skidorten Passo Lanciano-Maielletta, som har fått uppåt tre meter snö. 

Här kan du se fler bilder på snömassorna i Capricotta.

Här kan du se fler bilder på snömassorna i Abruzzo.

Här nedan är en video från centrum i Passo Lanciano-Maielletta.

Missa inte det bästa från skidvärlden!
Ja tack, jag vill prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev.
  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!