Foto:@freddiemeadows

Artiklar

Vad krävs för att få till den där perfekta vågen?

Åka Skidors bloggare Mårten Nilson ställde surfproffset Freddie Meadows mot väggen och hörde var han surfar allra helst, hur man får till den fulländade vågen, nybörjartips och vett och etikett i brynet.

Text: Mårten Nilson • 2015-03-13 Uppdaterad 2015-03-13

Om man frågar en skidåkare, en friåkare för att vara på den säkra sidan, vad denne tycker om att göra på sommarhalvåret, är chansen stor att man får svaret – surf eller MTB. Jag tyckte därför det kunde vara kul att ställa lite mer eller mindre relevanta frågor till någon som surfar på heltid. Kanske kunde jag komma att utvärdera mitt eget hittills svala intresse?

Jag hörde efter med en bekant som är lite mer insatt i den svenska surfscenen än jag, om vem som kunde tänkas vara ett intressant intervjuoffer? Jag fick svaret – Freddie Meadows! På frågan varför just honom, fick jag ett rungande – Han surfar sjukt bra och är snygg som fan! – tillbaka.

En början så god som någon tänkte jag och kontaktade surfare Meadows med lite frågor – var surfar han allra helst? Hur ska man bete sig ute på brytet egentligen? Finns det några genvägar för en nybörjare? Och hur mycket fix och trix är det egentligen för att få ihop den där eviga vågen?

Ålder: 26
Bor: Åhus
Resdagar per år: Ungefär 300
Instagram: @freddiemeadows
Hemsida: www.freddiemeadows.com

Varför blev det just surfing och inte skidåkning?! 
– Jag har åkt en del snowboard, men mina föräldrar var mer för stranden och värmen än bergen. Så havet har jag nog i blodet. Men jag älskar berg och energin man får av att vara där uppe, den bästa kombinationen vore om man kunde surfa omringad av berg.

Hur många i Sverige kan leva på att surfa? Vet man det?
– Surfing har blivit rätt stort här i Sverige. Industrin har vuxit jättemycket dom senaste 10 åren. Nu går det att äga en surfbutik, driva ett surfcamp och försörja sig själv på surfing.

Hur är livet som surfproffs?
– Ett liv som jag är tacksam för varje dag.

Vanligaste fördomen du träffar på?
– Frickin’ hippies!

Vad får dig att stanna upp och le? 
– Beauty, i alla former.

Var i världen surfar du helst? 
– Hemma i Sverige faktiskt. Visst, det är alltid skönt att få åka iväg till varmare länder, men känslan av att surfa här i Östersjön när det är som bäst, är det som verkligen lockar mig.

Vad krävs för att få till den där perfekta vågen?
Foto: Damaspirit

När är surfing som roligast?
– När vi är bara två personer i vattnet med episka vågor i en vacker miljö, oavsett om det är varmt eller kallt.

När är det som allra tråkigast?
– När man till exempel kör bil i flera timmar på en “maybe”-prognos och allt är helt platt när man kommer fram. Då blir jag som ett barn som inte får sin leksak.

När jag försökte surfa upplevde jag stämningen ute i brytet som lite hetsig ibland. Finns det många oskrivna regler? Är uppfattningen om surfare som lite avslappnade och softa en myt?
– Surfing bygger på respekt, respekt för de som är äldre, respekt för dina skills eller vart du kommer ifrån. Folk uppfattar “localism” som en töntig grej, men personligen tycker jag det är viktigt då det är en stor del utav surfingen.

Visst, är det knähöga vågor så finns det verkligen ingen anledning till att slåss om dom bara för att “jag kommer härifrån” eller “jag har bott här i tio år”. Men när det gäller tyngre vågor eller vågor med konsekvens, så förstår jag att det måste finnas regler och en pecking order. Folk som kan just den vågen bättre än andra, som har en högre nivå eller kommer därifrån förtjänar respekten och även rätten till de bästa och största vågorna. Man får helt enkelt visa respekt och ta det man får.

Hur ska jag bete mig för att inte reta upp någon?
– Le, hälsa alltid, var ödmjuk, vänta på din tur och hustla aldrig någon.

Hur ska jag bete mig om jag vill reta upp någon lite extra?
– Oftast så kräver det inte så mycket… Ibland räcker det att du bara paddlar på samma våg som någon annan.

Noterat! Om jag i alla fall vill framstå som en surfare med koll när jag står och hänger på stranden, vad är viktigast? Vad ska jag akta mig för om jag inte vill bli avfärdad som en gröngöling?
– Det är det som är så fint med surfing. Det finns ingen easy way. Havs- och surfkunskaper kommer bara när man har lagt ner timmarna som behövs. Genom att hänga med och surfa med folk som är bättre än en själv lär man sig mycket snabbare. Men i slutändan måste man lära sig allt själv. Ta ansvar för sin egen utveckling.

Fan, inga genvägar alltså? Om ditt liv hängde på att jag blev riktigt sugen på surf, hur skulle du sälja in det?
– Du får rida en rörande energi som skapades på andra sidan jorden och du är en del av vågens sista kapitel innan den försvinner för alltid…

Vilken skidåkare är du?
En modern skidblogg
Vad krävs för att få till den där perfekta vågen?
Foto: Jockum Klennell

Fem viktigaste sakerna att tänka på för en nybörjare?
– Balans
– Respekt för havet
– Tålamod!
– No pain, no gain
– Vid take off, försök komma upp på fötterna direkt utan att sätta i knäna

Finns någon motsvarighet till “afterski”? Mina fördomar skriker hängmattor, eldshower, färsk frukt och brasor på stränder i en solnedgång? Kan du bekräfta? Dementera? 
– Om det är bra vågor är vi i säng tidigt, men om det är platt – rock n roll!

Underlättar det att vara lite snygg när det ska byggas ett varumärke? Är det lättare att sticka ut med lite modellande för H&M och andra uppdrag vid sidan om?
– Haha first things first – jag är ingen modell. Jag är en surfare. En surfare som kontaktat företag, som HM till exempel, med nya idéer. Det är alltid så roligt att sammarbeta med H&M. De bästa människorna, väldigt öppna för kreativitet. Jag tror och hoppas att svenska Pro surfers kommer att ha det mycket lättare i framtiden på grund av att det har funnits någon tidigare.

Vad krävs för att få till den där perfekta vågen?
Foto:@freddiemeadows

Är det ett nödvändigt ont att behöva kika utanför surflådan? Eller helt enkelt kul med sammarbeten inom andra områden? Vilka sammarbeten är roliga? Vad strävar du åt där?
– Jag har en regel. Att alla som jag samarbetar med måste vara positiva och verkligen med på det jag gör. Annars blir det bara halvdant. Just nu är jag ambassadör för Oatly (havredryck), Surfakademin och restaurangen Tjoget som ligger i Hornstull, i Stockholm. Och jag är väldigt stolt över de jag representerar, men framförallt tacksam. Det är så häftigt att se stora företag stödja svenskt surfing.

Upplever du att det tar mycket tid från surfande att underhålla en sorts social media profil?
– Ibland! Men man kan inte surfa 24 timmar om dygnet, tyvärr – så det finns tid över. Jag gillar utmaningen och tycker att det är så spännande att ser vart allt leder.

Jag får känslan av att Surfakademin har påverkat surfingens “rykte” i Sverige? Gjort det mer hippt och mainstream på något vis? Är jag fel ute?
– Du har helt rätt! De är väldigt duktiga på att marknadsföra konceptet, men framförallt så är de duktiga på utbilda folk på att surfa. Och allt är på en hög nivå – boendet, maten, instruktörerna osv och det är där dom slå alla andra surf camps. De känns lyxigare på något sätt utan allt det jobbiga.

Hur ser du på din egen roll där?
– Fråga mig igen om 10 år!

Hur ser din plan ut framöver?
– Jag kommer att göra det jag har alltid gjort. Försöka surfa så bra vågor jag kan, försöka surfa varje dag, försöka inspirera och skicka allt som jag har lärt mig vidare.

Vill du läsa fler texter av Mårten Nilson? Surfa in här!

Emma Dahlström om guld och skidåkning
Studenterna fick drömuppdrag – göra pjäxor åt HEAD

Text: Mårten Nilson • 2015-03-13
ArtiklarSurf

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top