5fd9208e74f0e

Artiklar

“Skidåkning utan en massa plast i vägen är livet”

Från skidgymnasium och alpin racing till puder och att logga in 23 skidorter under en och samma vinter. Åka Skidors nya skribent Gabriella Edebo kör på i 180.

Text: Mårten Nilson • 2015-05-14 Uppdaterad 2015-05-14

Från skidgymnasium och den alpina världen till FWQ och friåkning. Vad hände egentligen? Och varför? Hursomhelst förefaller en vinter utanför pisterna ha gett ordentlig mersmak. Tävlingsskallen verkar också sitta i, i skrivande stund är hon hemkommen från Riksgränsen där hon lyckades komma tia. En tävling hon också rapporterade ifrån för Åka Skidors räkning.

Ålder: 21
Civilstånd: Friiiii som en fågel! Eller singel då men det låter så trist…
Bor: i min resväska för det mesta, men Solna (Paradiset vid Hagas ängder reds. anm.) får agera bas för mellanlandningar
Utbildning: 4 år på alpint skidgymnasium i Östersund och lite universitetskurser på distans
Jobb: alpintränare, skogshuggare och säljare på Röjk Superwear
Andra intressen: gillar att ta bilder och tackar inte nej till äventyrliga påhitt! Lite tokig i vattenfall och att dra iväg på spontanresor
Instagram: @gabriellaedebo

Så, vem är Gabriella Edebo?!
– Alltså den där jäkla frågan?! Fjärde gången på en vecka jag fått den nu och har ändå inte lyckats klura ut något vettigt svar… Men jag dök väl upp i friåkningssammanhang för första gången för sisådär ett år sedan på Ride the Cow i Hemavan. Kände inte en människa, ingen visste vem jag var och jag hade ingen som helst aning om hur en friåkningstävling går till. Men det gick ju rätt bra så var kul att se reaktionen “vem f*n är Gabriella Edebo?!” på prisutdelningen sen. Så är väl lite av en doldis kanske?!

I Japan i vintras med bröderna Regnér. Foto: Marcus Möller/Husky Motion

Vi börjar med ett par snabba men ack så viktiga frågor, Chamonix eller S:t Anton?
– Chamonix vill jag åka till! Annars är S:t Anton rätt fint minus alla spritbummare…

Vad måste absolut finnas i en godispåse?
– En botten, annars blir det svårt att fylla den med punschkottar! Helst mörk choklad med mint annars…

Punschkottar, fyfan vad vackert. Favoritfilm?
– Lejonkungen

Jäger eller Fernet?
– Jäger, så tydligen är jag ingen “tuff, och kall och hård skidåkare” för att citera bloggaren själv!

Skogshuggare?
– Ja! Inte så komplicerat som det låter. Fick chansen att jobba lite med att fälla träd.


Låter logiskt. Snokar man i sociala medier verkar det vara mycket flyg och fläng under vintern? Vad för säsongare är du egentligen?
– Fick redan förra året smeknamn som jojo-säsongaren och denna vinter har bara varit ännu mer galen med upptåg kors och tvärs över världen så det uttrycket kanske passar rätt bra? Tänker att man får passa på att leva, utforska och ha kul medan man kan! Har hittills finansierat mina påhitt med att träna racekids och kapa tall med motorsåg… Har blivit lite jobb för Röjk på senare tid också och ser ut att bli mer av det framöver.

Hur har vintern varit?
– Hur bra som helst! Med marginal den bästa hittills till och med!! Trodde inte skidåkning utan harvet kring alpin racing var något att ha, var väldigt insnöad på att bli bäst i världen på det där… Tur att man hittat ut ur den bubblan och insett att skidåkning utan en massa plast i vägen är livet!

Varför övergav du tights och annat som hör racingen till?
– Till en början motvilligt eftersom jag inte ens kunde ha racepjäxorna på mig efter alla benbrott i gymnasiet. Hängde på en kompis till alperna på säsong istället och blev övertalad att köra NM av ett gäng grabbar. Insåg rätt snart att jag inte alls saknade klaustrofobiska fötter i stenhårda pjäxor, supertajt spandex och att spendera all ledig tid i vallaboden. Friåkningsfolk och stämningen på tävlingar är så mycket trevligare också, på ett alpinrace verkar alla åkare bara hata varandra… Men har väl inte övergett det helt ändå eftersom jag fortfarande är involverad som tränare och ibland passar man ju på att åka lite bana själv!

Vart har du varit i vinter?
– Vart har jag inte varit?! Är väl transatlantisk skidåkning jag inte haft nöjet att ge mig iväg på än… Men Japan och så lite varstans i alperna och Sverige. 23 orter blir det när jag räknar.

23?! Vad händer i Japan förresten? Är det inte lite väl hajpat det där?
– Nej! Allt händer i Japan. Hela upplevelsen är bara helt fantastisk. Maten, folket, kulturen, språkbarriärerna (INGEN talar engelska), uppvärmda toasitsar, aporna och såklart skidåkningen.

Gabriella i Japan. Foto: Sam Larkin/Husky Motion

Är de där aporna i källorna så hmm… roliga som de ser ut?
– Jo, eller det viftas en hel del med kameror och selfiepinnar runt den där vattenpölen så det är väl inte fullt så harmoniskt och fridfullt som det ser ut på de flesta bilder… Aporna ser däremot ut att ha det rätt så nice där i varmvattnet!

Något favoritställe från den gångna vintern? Av alla 23…
– Chandolin/S:t Luc var riktigt fint. Folktomt och lättillgänglig offpist.

Och den obligatoriska frågan, hur många skiddagar i vinter?
– Landar nog på lite drygt 120 dagar… Lite svårt att matcha förra vinterns 145 när man flängt runt så mycket.

Ett hårt jobb, men någon måste göra det? FWQ då, hur halkade du in där? Vad är planen?
– Ride the Cow och NM förra året väckte ett intresse att köra fler tävlingar, så det blev ett par stycken FWQ-event nere i alperna. Har tack vare de tävlingarna åkt brantare, svårare och galnare än jag någonsin ens kunnat föreställa mig för ett år sedan. Rätt kul koncept det där med att få åka till nya och ibland rätt okända ställen och ta sig an en bergssida på det sättet. Allt jag lyckats med hittills är dock att krascha som följd av lite väl utmanande linjeval… Men det har varit bland det roligaste och lärorikaste jag gjort så planen är att köra lite fler tävlingar nästa vinter och behålla skidorna på fötterna lite mer!


För den som inte vet, vad är FWQ?
– Freeride World Qualifier, alltså kvalserien till världstouren. Du får poäng efter placering och högre poäng ju fler stjärnor tävlingen har (1-4). Ju högre klassad tävling desto svårare att få plats, de med högst antal poäng går först alternativt de som anmält sig tidigast ifall man saknar poäng och startkvoten ännu inte är fylld. Eller något åt det hållet, har inte lyckats lista ut hur allt funkar riktigt än…

Friåkningstävling…?
– En friåkningstävling i sig går väl ut på att spana in en bergssida nerifrån, ofta med hjälp av kikare, välja ut och memorera vart du vill åka och sedan lyckas genomföra det efter att du gått upp till toppen. Domare ger dig poäng och du ska gärna åka svårt, fort, droppa stort och visa att du gör allt med någon form kontroll.

Vad gör du på sommaren? MTB som alla andra?
– Man kan ju inte göra som alla andra heller?! Hehe, nej men har vindsurfat en del och gamla alpinist-takter med mycket barmarksträning och gym sitter i än…

Har på senare tid också börjat inse att det finns enormt mycket annat jag skulle vilja testa på eller göra mer av, typ klättra, surfa, kanske cykla ändå(?!), dyka… Listan kan göras lång!

Låter hetsigt! Golf då? Jag tycker golf är roligt. Man kan åka bil och äta glass samtidigt…
– Frisbee-golf i så fall!! Tror jag har för lite tålamod för traditionell golf.

Nästa år, då jävlar?
– Ohja! Efter att ha spenderat fyra år på skidgymnasium som skadad har det uttrycket hängt med ett tag men nu har jag faktiskt lyckats hålla mig relativt skadefri de senaste två säsongerna. Det envisa och segläkande benet känns nu bättre än någonsin så nästa säsong blir det åka av!! Men först NM uppe i Gränsen.

Lycka till uppe på Sadeln och i FWQ-poängjakten då!
– Tack!


Åka Skidor blogg: En modern skidblogg
Läs även: Vinnarna korade i Riksgränsen
Karin Stöckels blogg

Text: Mårten Nilson • 2015-05-14
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top