Hargins träningsserie ska lyfta vanliga skidåkare
Foto: Mattias Hargin

Hargins träningsserie ska lyfta vanliga skidåkare

Mattias Hargin har kört stenhård sommarträning inför säsongen.
Nu visar han sina favoritövningar i en ny träningsserie – och hoppas på att inspirera andra.
– Det vanligaste misstaget är att man börjar för sent, säger Mattias Hargin till Åka Skidor.

Den alpina världscupen drog igång redan förra veckan och för Mattias Hargin betyder det att han har en lång och påfrestande säsong framför sig.
Som tur är har han lyckats bygga upp sig otroligt bra under sommaren – och nu är tanken du ska kunna träna på samma sätt genom hans egna träningsvideos som han gjort under sommaren.
– Vi gjorde den är videoserien för att ge en inblick i hur jag tränar inför säsongen. Det är några av mina favoritövningar och jag hoppas att kunna inspirera folk i hur man ska träna inför vintern, säger Hargin till Åka Skidor. 

Förra sommaren började Hargin arbeta med den personlige tränaren Andreas Öhgren, som bland annat tränar många svensk NHL-proffs. Nu känner han sig starkare och har fått ett större självförtroende av att kunna trycka på här i början av säsongen.
– Vi träffades i början av förra sommaren. Jag såg vilka han körde med och han hade ett roligt tänk i sin träning. Han hjälpt med en sträckning som blev bra snabbt. Det gav extra förtroende för honom, säger Hargin.
– Sen är det framför allt tänket att efterlikna sporten i alla träning man gör. Så vi försöker köra vad vi kallar 3D-träning, det vill säga att det inte bara är upp och ner utan även i sidled och rotationer för att få upp styrkan i alla muskler.

Mattias tror att ett av de vanligaste misstagen man gör i träningen inför säsongen är att köra på trots att kroppen säger ifrån.
– Man ska inte få ont av fysträning. Får man det då har man kört dåliga övningar. Man ska anpassa träningen så att den boostar dig istället för att bryta ner dig och ger dig mer skador.
– Sen det vanligaste misstaget många är att börja för sent, att man är slö. För att vara i form måste en dra igång lite tidigare än man tror. 

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!