Foto: Mattias Hargin

Artiklar

Stjärnan bakom stjärnorna: Så tränar du rätt och undviker skador

Gammaldags träning låg till grund för en del av Mattias Hargins skadebekymmer. Nu har den personlige tränaren Andreas Öhgren gjort honom skadefri och starkare. Här är tipsen som kan hjälpa dig i vinter.

Text: • 2015-11-20 Uppdaterad 2015-11-20

Hargins träningstips: Core-träning

När Åka Skidor når Andreas Öhgren befinner han sig i Washington. Han är där för att hjälpa Nicklas Bäckström med rehabiliteringen efter sin operation i somras. Andreas har sedan länge arbetat med några av Sveriges största NHL-stjärnor, men på senare tid har han även börjat hjälpa delar av de alpina landslaget – däribland Mattias Hargin. Och det finns större likheter mellan sporterna än man kan tro menar Andreas på.
– De är ganska lika. Det är skena i is på båda två och du ska skapa tryck. Sen måste båda kunna hantera mjölksyra och stora krafter hela tiden säger Andreas Öhgren.
– Den stora skillnaden är att slalom kör du 18 minuter på en hel säsong om du kommer ner varje åk medan i NHL spelar du 82 matcher. En landslagåkare har 8-9 månader att förbereda sig medan en NHL-spelare som tar sig hela vägen till Stanley Cup kanske har en månad på sig.

Arbetet med Mattias påbörjades efter att han plågats av ryggsmärtor under en längre tid. Så pass att han inte kunde konkurrera som han ville. Mattias kom i kontakt med Andreas Öhgren, som vi den här tiden hade gjort sig känd för att ha hjälp bland annat Henrik Zetterberg och Gabriel Landeskog med sina ryggproblem.
– Vi var tvungna att få bort ryggproblemen. Det är svårt att vinna några tävlingar i världscupen om du har ont i ryggen för konkurrensen är så pass stor, säger Andreas Öhgren.

“Det kommer avslöja dig”
På grund av sina ryggproblem och smärtan hade Mattias inte kunnat träna som han alltid hade gjort och som det var tänkt att han skulle göra. Och det var tur i oturen menar Andreas som pekar på en skadlig likhet mellan ishockey och alpint i hur man traditionellt sätt har tränat inför en säsong.
– Mattias lyfte inte tungt längre för han hade ont, smärtan sa stopp. Jag har intervjuat många åkare och det finns ett liknande tänk i den alpina världen som i ishockey. Det ska lyftas tungt. Det är det traditionella tänker i hur man mäter styrka. Tyvärr leder det till många onödiga skador.

Nu tränar du NHL- och Alpina landslagsstjärnor, men vad ska en vanlig skidåkare tänka på för att undvika skador?
– Jag brukar säga att man aldrig ska ta teddybjörnen ifrån någon. Älskar du benböj så ska du göra benböj, men du ska ha rätt förutsättningar för att klara av övningen. Det är det inte så många som har.
– Tänkt på om du har kontroll i rörelsen och rätt rörlighet i rörelsen. Kan jag kontrollera övningen i full fart? Hur ser vinklarna ut? Kan jag komma ut i rätt vinklar med vikter? Det kommer att avslöja dig. 

3 träningstips för den vanliga skidåkaren:

1. Ha rätt rörlighet, synnerhet fotleder och i ryggen.
2. Ha kontroll i rörelserna och övningarna.
3. Se till att du tränar så att ingen rörelse gör ont. Smärta ska vi undvika.

Hargins träningstips: Magövning med hantel


Hargins träningstips: Benböj och utfall med hantlar


Text: • 2015-11-20
ArtiklarMattias HarginTräning

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top