5fd9201a78c15

Artiklar

Så skadligt är skid- och snowboardåkning

Skidåkning kan leda till knäskador, brutna armar och axlar som hoppar ur led. Men det är inte i den bred utsträckningen som kanske tror.

Text: • 2016-01-04 Uppdaterad 2016-01-04

Skidåkning – och även snowboardåkning – anses ofta vara ett farligt tidsfördriv som leder till svåra skador och lång rehabiliteringstid, men stämmer det verkligen?

I en nyligen publicerad artikel på CNN berättar presidenten för ISSS(International Soceity for Skiing Safety), Dr Mike Langran att skidåkning är lika, eller till och med mindre skadligt, än en vanlig fotbollsmatch.
– När det gäller snösporter är den genomsnittliga andelen skador 2-3 per 1000 deltagare en vanlig dag. Jämför man det med till exempel fotboll eller rugby så är siffran densamma, eller till och med högre trots färre deltagare. 

Så skadligt är skid- och snowboardåkning

Något som också får mycket uppmärksamhet när det sker är dödsfall. Under de senaste 10 åren har i genomsnitt 41,5 skidåkare/snowboardåkare dött i USA. Det kan låta som mycket, men sett till hur många utövare det finns i USA är det extremt liten del.
– Under säsongen 2010/11 inträffade 47 dödsfall utav de 60,5 miljoner utövare som rapporterade den säsongen. Det ger en andel på 0,78 parts per million, säger Dr Mile Langran.

Så med anda ord är skidåkning farligare än en runda golf eller en serie bowling men fortfarande inte så skadebenäget som man kanske skulle kunna tro.
Viktigt att påpeka att många skador som uppstår går att undvika genom rätt förberedelser så som regelbunden träning och att du inte tar risker över din kapacitet. Och för allt i världen – använd hjälm. 

Så brant åker du egentligen


Prisa gud, här kommer snön till alperna!


Undersökning: Vilken utrustning använder du dig av?


Text: • 2016-01-04
ArtiklarHjälmarTräningUSA

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen