Så skadligt är skid- och snowboardåkning

Så skadligt är skid- och snowboardåkning

Skidåkning kan leda till knäskador, brutna armar och axlar som hoppar ur led.
Men det är inte i den bred utsträckningen som kanske tror.

Skidåkning – och även snowboardåkning – anses ofta vara ett farligt tidsfördriv som leder till svåra skador och lång rehabiliteringstid, men stämmer det verkligen?

I en nyligen publicerad artikel på CNN berättar presidenten för ISSS(International Soceity for Skiing Safety), Dr Mike Langran att skidåkning är lika, eller till och med mindre skadligt, än en vanlig fotbollsmatch.
– När det gäller snösporter är den genomsnittliga andelen skador 2-3 per 1000 deltagare en vanlig dag. Jämför man det med till exempel fotboll eller rugby så är siffran densamma, eller till och med högre trots färre deltagare. 

Något som också får mycket uppmärksamhet när det sker är dödsfall. Under de senaste 10 åren har i genomsnitt 41,5 skidåkare/snowboardåkare dött i USA. Det kan låta som mycket, men sett till hur många utövare det finns i USA är det extremt liten del.
– Under säsongen 2010/11 inträffade 47 dödsfall utav de 60,5 miljoner utövare som rapporterade den säsongen. Det ger en andel på 0,78 parts per million, säger Dr Mile Langran.

Så med anda ord är skidåkning farligare än en runda golf eller en serie bowling men fortfarande inte så skadebenäget som man kanske skulle kunna tro.
Viktigt att påpeka att många skador som uppstår går att undvika genom rätt förberedelser så som regelbunden träning och att du inte tar risker över din kapacitet. Och för allt i världen – använd hjälm. 

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!