Skidorten som har vinterstängt – har för mycket snö

Skidorten som har vinterstängt – har för mycket snö

I alperna och staterna ber alla till gudarna för rejäla dump.
I Gassan Snow Resort, Japan, får de hålla skidsystemet stängt – på grund av för mycket snö.

600 km norr om Tokyo och drygt 600 km söder om den japanska puderhålan Niseko ligger Gassan Ski Resort. En skidort som minst sagt står ut.
Medan de flesta japanska skidorter är kända för sina relativt korta säsonger som tar sin start i decemeber och avslutas i mars, börjar Gassan Sno Resort sin säsong så sent som i april och avslutar i juli. Hur kommer sig då detta?

Det enkla svaret är helt enkelt snö. Skidområdet blir helt enkelt överkört med snö – så pass till den grad att det inte är möjligt att köra några liftar. När anläggningen slog upp portarna 2010 hade åtta meter snö ackumulerats på toppen. 

Gassan är, till skillnad från Niseko, Rasutsu eller Kiroro, inte känt för sin puderåkning utan ska istället locka åkare framåt våren och sommaren. Det finns bara tre liftar som kan dig så högt som drygt 1700 meter.
Det är kanske inte en traditionell skidort i den bemärkelsen, men det är alltjämt en unik plats att åka på – och för 300 kronor, som ett dagskort kostar, får du nästan ett helt berg för dig själv.

De enda du egentligen behöver slås med för att få första spår är japanska ski bums som gärna hänger i området. De kan till och med ses vandra uppför berget i augusti i hopp om att finna puder. 

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!