Skogstokig – världens bästa skogsåkning
Foto: Mattias Fredriksson

Skogstokig – världens bästa skogsåkning

Åka Skidors ständige medarbetare Mattias Fredriksson har besökt skogsgläntor i Japan, Kanada, Alperna, USA och Skandinavien under 20 års tid för att komma fram till vilka 10 ställen han gillar bäst. Varsågod, här är den ultimata och subjektiva listan över världens bästa skogsåkning.

Text & foto: Mattias Fredriksson

Att susa fram mellan glest placerade och snötyngda granar eller smala, knotiga fjällbjörkar samtidigt som den lätta pudersnön far upp i ansiktet i varje sväng må ge ett globalt skidpepp. För vare sig du frågar en japan på Hokkaido, en kanadick i Nelson eller en norrman i Sogndal så är det nog ingen som rynkar på näsan när nämnda beskrivning kommer på tal.

Jag har besökt flera hundra skidorter över hela världen och favoriterna är många, men givetvis blir mina upplevelser färgade av hur snöförhållandena var då jag var på plats. Vissa ställen har jag tenderat att återvända till många gånger och då blir mitt intryck lite annorlunda, mer rättvist egentligen. Andra ställen har jag haft turen att besöka vid ett exceptionellt tillfälle då det tok dumpat och givetvis var skidåkningen episk.

Hur som helst har jag samlat mina erfarenheter av 20 års skidåkande i världen då jag satte mig för att göra denna guide till världens bästa skogsskidåkning. Du saknar säkert något ställe, eller tycker att jag har fel om någon plats. Så är det garanterat, men det här är mina favoriter och jag hoppas en del av mina tips hjälper dig till en fantastisk skidupplevelse om du besöker någon eller några av de här ställena i vinter. 

1. Krasnaya Polyana

Putins puder

I kölvattnet av de Olympiska spelen i Sochi kan vi åter blicka österut och drömma om ryskt puder i Krasnaya Polyana, där president Putin's favoritskidåkning finns i Kaukasus-bergen. Hajpen inför Sochi-OS var stor och det var till och med förbjudet för utländska turister att resa dit i samband med OS. Numera är det enklare igen, även om det alltid krävs ett inresevisum vid besök i Ryssland.

Korrupt eller ej, sönderbyggt eller kommunistiskt gammaldagscharmigt – faktum kvarstår, skidåkningen i Krasnaya Polyana är i absolut världsklass och inte minst skogsåkningen är riktigt bra. Jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att den antagligen är bäst i världen. Glest placerade lärkträd och granar, långa ihållande åk och stora ytor i kombination med rolig terräng och stora snömängder. Kan det bli bättre än så? Med de nya investeringar som gjordes i skidområdet i samband med utbyggnaden inför OS har också skidåkningen blivit mer effektiv och pålitlig. De gamla liftarna stod ofta still och tog framförallt väldigt lång tid.

Resa: Flyg till Sochi (förslagsvis via Wien så du slipper Moskvas äckliga flygplats) och fortsätt sedan med buss. Strunta i egen hyrbil i Ryssland, för ditt eget bästa. Det är 40 kilometer från flygplatsen upp till Krasnaya Polyana men dåliga vägar så räkna med åtminstone en timmas bilfärd. 

Foto: Mattias Fredriksson

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!