Här dundrar monsterlavinerna ner för bergen

Alperna har blivit bombarderat med snö de senaste veckorna. Kombinerat med hårda vindar har gjort att lavinfaran är hög över stora delar av Frankrike och Schweiz – vilket visade sig förra veckan.

I Bessans, i närheten av Bonneval-sur-Arc i franska alperna, blev lokalbefolkningen vittne till en av de största lavinerna i stadens historia.
Det var under måndagen som stadens lavinpatrull utlöste en monsterlavin från en av de omkringliggande bergsluttningarna och som sedan svepte in över byn. I och med att lavinen skedde genom detonation och vägen var avstängd kom ingen människa till skada.  

En liknande lavin gick dock att skåda vid den schweiziska byn Randa, i Haut Valais i södra Schweiz – och den här var inte planerad.
Lavinen var precis som i Bessans av magnituden större, och om man någonsin var osäker på vilka krafter som en lavin för med sig så är det bara att skåda de här lavinerna för att förstå. 

Sist men inte minst tar vi oss till Les Arcs där vi kan se hur en storskalig lavin ser ut när den sker vid ett skidsystem. I bakgrunden av lavinen kan vi liftstolpar och liftstolar och hur små de faktiskt är jämfört med den stora lavinen. 

PIDA Helico sur l' Aiguille Rouge. LES ARCS13/01/16

Posted by Gellon Pierre on Wednesday, 13 January 2016

Runt om i alperna ligger lavinfaran just nu på 4:a eller 5:a på en femgradig skala. För er som bokat en resa ner i dagarna eller veckan som kommer, kolla lavinrapporterna, fråga människor på plats och ta alltid det säkra före det osäkra. 

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!