Illustration: Sofia Ohlsén

Artiklar

Liftwaffe – Åka Skidors guide genom liftdjungeln

Om du inte förtjänar dina pudersvängar för egen maskin är lift ditt givna transportmedel för att ta dig till toppen av berget. Åka Skidor guidar dig i djungeln av liftar och fallgropar.

Text: Mårten Nilson • 2016-01-25 Uppdaterad 2016-01-25
Liftwaffe – Åka Skidors guide genom liftdjungeln
Illustration: Sofia Ohlsén

Replift

Precis som det låter består en replift av ett rep. Allt annat vore vansinne. Skidåkaren tar tag i repet och blir därefter transporterad till andra änden av repet. Varken mer eller mindre. Det är svårt att säga mer om repliftar.

Fördelar

Så kallade hjälmfotingar lever och frodas ofta i närheten av repliftar. Hjälmfotingar är roliga och skänker glädje till de flesta som tittar på. Om hjälmfotingar inte får dig att le? Då har du antagligen större problem än så.

Nackdelar

Repliftens destination är väldigt sällan synonymt med någonting episkt. Man skulle kunna säga att repliften är liftarnas motsvarighet till Viking Line. Eftersom vi skidåkare alltid letar efter detta episka, ligger det repliften lite i fatet. 
Det är svårt att se cool ut i en replift. Speciellt om man är snowboardåkare.

Liftwaffe – Åka Skidors guide genom liftdjungeln
Illustration: Sofia Ohlsén

Kabinbana

En kabinbana är en stor gondol. Som ibland går enligt en sorts tidtabell. Den har ofta även en chaufför. Vilket både känns tryggt och otäckt på samma gång.

Fördelar

> Höjdrädsla! Ett sätt för psyket att skapa fattbar fara? Det går att fördriva tiden i en kabin genom att försöka göra höjdrädda människor så obekväma som möjligt. Detta är roligt.
> Med en kabin kommer du snabbt väldigt högt upp på berget. Samtidigt kan du tala högt och tydligt om exakt vilka linjer och rännor du tänker shredda sönder om ni bara kommer upp någon gång.

Nackdelar

> Just den kabin du åker i kan ha köpts av någon i Italien och sedan blivit såld tillbaka till Schweiz.
> Det är svårt att se cool ut i en kabin, speciellt om du är snowboardåkare. 

Liftwaffe – Åka Skidors guide genom liftdjungeln
Illustration: Sofia Ohlsén

Knapplift

Knappliften är de allra flesta skidåkares introduktion till just liftar. Vilket kanske gör det värt att stanna upp lite, tänka tillbaka och minnas att vi alla var nybörjare just där i början. 

Anordningen består som bekant av en pinne som placeras mellan liftåkarens ben. Längst ner på pinnen finns en knappliknande funktionalitet installerad. Detta angreppssätt känns ibland behagligt och ibland obehagligt.

Fördelar

> Den representerar ofta en tid av ensamhet, vilken med fördel kan användas till eftertanke och reflektion. 

Nackdelar

> Knappliftar används ofta som liftar på transportsträckor mellan andra, lite mer rekorderliga, liftar. 
> En knapplift kan väl liknas vid konceptet med nattklubbsfranchisen Harry’s
> Bäst att undvika, men är ibland det enda vettiga alternativet. Beroende på höjden av desperation? Ett nödvändigt ont. 
> Det är också svårt att se cool ut i en knapplift. Speciellt om man är snowboardåkare.

Liftwaffe – Åka Skidors guide genom liftdjungeln
Illustration: Sofia Ohlsén

Gondol

Populärt kallade “ägg”. Återfinns i lika många olika utföranden som det finns hönor hemma hos gubben Pettson. Somliga gondoler tar du inte med dig skidorna in i. Turister förväntas istället placera åkdonen i fack på utsidan. Vilket kan ge upphov till minst sagt stressade och märkliga beslut. 

I många fall används en sorts halvmåneliknande kö som påstigningssystem. Det går till som så att gondolen häktas av sin stora vajer och sveper runt framför skidturisterna i sakta gemak. Att försöka kliva på en gondol kan därför kännas som en helt vanlig dag på Gekås fantastiska varuhus.

Fördelar

> Gondoler finns ofta i anslutning till större berg. Du är skyddad mot väder och vind. Något som gör det möjligt att faktiskt knäppa upp jackan. Sammantaget uppmuntrar dessa attribut till avancerat hångel.

Nackdelar

> Det finns numera kameror installerade i många gondoler.
> På grund av det Gekås-inspirerade beteendet kan en människotrött, pacifist hamna i en så kallad Netflix-psykos. Det vill säga ett evigt scrollande i hopp om att ett gynnsamt läge ska dyka upp i en ganska oinspirerande miljö.
> Det är svårt att se cool ut i en gondol, speciellt om du är snowboardåkare.

Liftwaffe – Åka Skidors guide genom liftdjungeln
Illustration: Sofia Ohlsén

Ankarlift

I och med denna lift började undertecknad som liten hjälmfoting möta skidverkligheten på riktigt. När plastbygeln kom swischande runt vändhjulet, rakt emot en, var det ingen lek längre. Folk i kön tittade. Röd snö vittnade tyst om hur mycket vatten jag tagit mig över huvudet. Liften stannade. Föräldrar tillkallades. 

En ankarlift är precis som det låter, en t-formad plastanordning som någon, troligtvis en göteborgare, började kalla för ankare och på den vägen är det. Ankarliften arbetar i mycket större utsträckning vertikalt än till exempel knappliften. 

Fördelar

> Interaktion med en så kallad liftvärd kan med fördel uppstå vid påstigningstillfället. 
> Ankarliften presenterar ett ypperligt tillfälle att ge igen på en intet ont anande skidvän; placera din hand bakom/nedanför skidvännens grepp, längst ner mot bygeln. Var beredd. Slå bort handen och knuffa samtidigt. Skratta högt och försök att inte trilla av själv. 

Nackdelar

> Vid otur kan du paras ihop med en helt okänd människa och (hemska tanke) behöva prata med denne. Vid extrem otur är människan inte lika lång som du.
> Det är svårt att se cool ut i en ankarlift. Speciellt om du är snowboardåkare.

Liftwaffe – Åka Skidors guide genom liftdjungeln
Illustration: Sofia Ohlsén

Bergbana

En bergbana är egentligen en liftanordning från forntiden. Om en gondol är Netflix, är en bergbana teater. Man får ta det för vad det är och fascineras över hur det gick till förr. Precis som med teater blir rekvisitan och tillgången till choklad och alkoholhaltiga drycker viktigare än målet. 
Bergbanan är i korthet en räls på marken, där en eller flera vagnar, likt vilket tåg som helst, tar besökare uppför.

Fördelar

> Du har tid att äta medhavd matsäck. 
> Du och eventuella far- och morföräldrar har någonting gemensamt att prata om när du kommer hem från din resa.

Nackdelar

> På grund av rälsdragning och dess begränsningar blir fallhöjden lidande.
> Det går inte att tävla i att skrämma upp höjdrädda medresenärer.
> Det är svårt att se cool ut i en bergbana, speciellt om du är snowboardåkare.

Liftwaffe – Åka Skidors guide genom liftdjungeln
Illustration: Sofia Ohlsén

Stollift

Sittandes på denna luftburna ljugarbänk kan du dingla med benen och blicka ut över berget från ett nytt perspektiv. Jag kommer personligen inte ihåg första gången jag åkte stolllift, men att den är lite traumatisk för många råder det inget tvivel om. 

Det är alltid någon i sällskapet eller i liftkonstellationen som har lite för bråttom ner med skyddsräcket. Ofta samma person som vägrar fälla upp det för tidigt.

Fördelar

> Förutom det uppenbara, att slippa stå upp under transporten upp på berget, ges i slutet av resan möjligheter att förnedra sina medresenärer på allehanda vis. En välplacerad stav eller knuff i fel riktning är exempel på detta.
> Eftersom resan i en sittlift ofta är längre än i till exempel ankarliftar ges också möjlighet till interaktion med diverse medresenärer. Beroende på dina intentioner torde detta gynna dina högt och desperat uppsatta mål.
> Från stolliften kan du också med fördel peka på och skrika åt andra skidåkare.

Nackdelar

> Du kan komma att utsättas för påtvingat umgänge med okända människor.
> Om det är någon gång du kraschar bort dig under dagen och kanske förnedrar dig själv genom att klicka ur en skida och tumla in i en snöhög. (Kanske när du försöker leva upp till saker du, som ett led i att uppnå högt uppsatta umgängesmål, ljög om på vägen upp) så lär detta hända när du är under stolliften. Andra skidåkare kan då med fördel peka och skrika åt dig.
> Det är svårt att se cool ut i en stollift, speciellt om du är snowboardåkare. 

La Grave – skidvärldens mest unika lift


Världens 10 bästa liftar


Text: Mårten Nilson • 2016-01-25
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top