Ikonen som förenar Mad River Glen

Ikonen som förenar Mad River Glen

Idag satsar skidorter miljarder på nya liftar som kan liknas vid tekniska underverk. I Mad River Glen, Vermont, ser man annorlunda på saker – där finns en av endast två kvarvarande enstolsliftar i USA.

Mad River Glen i nordöstra USA, närmaste bestämt Vermont, är en klassisk skidort med anor som går tillbaka till 40-talet. Mycket utav skidvärlden har förändrats sedan dess – men en fast punkt kvarstår – enstolsliften.

Skidorten invigdes 1947, ett år senare kom liften till – och den är en av endast två som finns kvar.
– Efter att liften byggdes kom man på att det var lika billigt att bygga en tvåstolslift som en enstolslift så de försvann snabbt. Den här har dock lyckas hanka sig kvar, säger Eric Freidman i klippet här nedaför. 

Beroende på hur mycket folk som är liften samtidigt tar liftturen mellan 9-12 minuter från botten till toppen – och i och med att du sitter själv får du en del tid att fundera.
– Det är inte ofta du får 10-12 minuter för dig själv i dagens samhälle. 

Under tiden som skidvärlden har förändrats och skidorter växer sig allt större och vill tjäna mer pengar har Mad River Glen hållit fast vid på grunderna som skidorten byggdes – för hängivna skidåkare, med ett minimum av komersiella intressen och bekvämligheter.
– Detta är ingen hashtag-kampanj för att starta en gemenskap. Den finns redan.

Enstolsliften i Mad River Glen, Vermont, står som ett bevis på det. 

Istället för att rivas, renoverades liften 2007 och kommer därmed kunna stå kvar i ett par årtionden till, och det är vi glada för. 

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!