5fd91fc636cc6

Artiklar

Sommelieren: Det här ska du dricka på afterskin

Daniella Lundh Egenäs gjorde tre säsonger i Verbier innan hon utbildade sig till sommelier. Idag jobbar hon som sommelier på restaurangen Agrikultur i Stockholm – och vi bestämde oss för att kolla vad som funkar och inte funkar på en afterski.

Text: • 2016-02-19 Uppdaterad 2016-02-19

Som sommelier, hur ser du på konceptet som är afterski?
– Som sommelier måste jag erkänna att det inte tillhör mitt favoritkoncept direkt eftersom det konsumeras mycket annat än kvalitetsviner. Man häller i sig bärs och järn i alldeles för stora mängder, blir kalasdragen snabbt efter en lång hård dag på berget. 

Daniella Lundh Egenäs

Ålder: 28 år
Jobb: Sommelier på Agrikultur i Stockholm. Tidigare Frantzén och tre säsonger på Pub Mont Fort i Verbier där jag är känd som Smurfen (för att jag är ganska så kort…).
Favoritplats på jorden: Verbier
Uppskattar även: Alagna

Men som skidåkare då?
– Som skidåkare älskar jag givetvis afterski. Det tillhör ju skidåkningen. Av samma anledning som ovan egentligen. Finns det något skönare än att få slappna av på afterski efter en lång dag på berget?

Finns det några do’s and dont’s när det kommer till drycker på en afterski?
– Att dricka jägerpombs (en shot jäger som släpps ner i ett glas med RedBull) är populärt. Men det är totalt förbjudet att beställa in EN jägerbomb. När jag jobbade bakom baren på Pub Mont Fort hade vi en liten tradition att uppmärksamma personer som bara beställde en jägarbomb. Vi sänkte musiken och hurrade, hällde Fireball på bardisken och tände på. Lite för att vi tyckte det var så fånigt att beställa in en. Jägerbombs ska sträcka sig över hela bardisken.

– Sen att beställa in alkoläsk är ett big no no också. Torr engelsk cider går bra, som Bulmers.

Finns det någon skillnad på vad man dricker på afterski i olika länder?
Ja absolut, alla länder har olika traditioner och det kan skilja sig stort orter emellan också.

Så om jag räknar upp några länder.
Italien: Här inleder man med en Aperol Spritz innan första ölen. Därefter är det bärs och Genepi. Bombardino är också populärt. 
Schweiz: Panaché (öl och sprite) och vin chaud/gluwein. White wine spritzers med soda är stort bland britterna som besöker alporterna. 
Frankrike: Chartreuse och bärs. Öl med grenadine är trendigt hos fransoserna. 
Österrike: Enkelt svar, weissbier och Jäger. Mest Jäger. Och kanske en och annan Underberg. 
Sverige: Hot Shots var poppis förr och har kommit tillbaka stort. Annars bärs utan tvekan. Fernet verkar slinka ner också. 
USA/Kanada: Öl ur stora jugs tillsammans med bourbon. I Revelstoke och BC dricker localsen Ceasras/Clamato. Typ en Bloody Mary fast med musselsmak. Som en skaldjursfond ungefär. Låter smakskens va?
Japan: te och sake.

Vad är dina 5 tips för en bra afterski?
– Beställ in en kanna öl om det finns så slipper du köa flera gånger. Ofta är det lång kö i baren, speciellt på happy hour. Köp till hela sällskapet samtidigt. Ta in lite snacks att dela på för att mätta den största hungern. Ta inte av dig pjäxorna om du vill ha vänner. Försök låta bli att hälla öl över gänget som sitter bredvid… Tillhör du de som vill slappna av efter dina åk, uppsök en vinbar istället för största afterskistället i byn.

Daniellas 5 favoriter på en Afterski

Varm choklad: Alltså, för mig finns inget bättre än varm choklad spetsat med rom. Jag älskar att inleda med något värmande om det är en riktigt kall dag.
Varm Xanté och äppeljuice: Är grymt gott.
Öl: Är det en varm svettig dag är öl självklart oslagbart.
Hot shots: Tar emot att rekommendera men även det är gott. Det är en sådan dryck som när en beställer så ska hela baren ha, ungefär som Jägerbombs.
Willamine: En sprit gjord på williamspäron i Frankrike och Schweiz. Något jag har lärt mig att uppskatta.

Skidföretag skänks bort – du kan bli ägare!


Han har åkt baklänges på 195cm långa skidor – i 25 år!


Kolla in världens lyxigaste lift!


Text: • 2016-02-19
ArtiklarAfterskiGuiderIntervju

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top