Sommelieren: Det här ska du dricka på afterskin

Sommelieren: Det här ska du dricka på afterskin

Daniella Lundh Egenäs gjorde tre säsonger i Verbier innan hon utbildade sig till sommelier. Idag jobbar hon som sommelier på restaurangen Agrikultur i Stockholm – och vi bestämde oss för att kolla vad som funkar och inte funkar på en afterski.

Som sommelier, hur ser du på konceptet som är afterski?
– Som sommelier måste jag erkänna att det inte tillhör mitt favoritkoncept direkt eftersom det konsumeras mycket annat än kvalitetsviner. Man häller i sig bärs och järn i alldeles för stora mängder, blir kalasdragen snabbt efter en lång hård dag på berget. 

Men som skidåkare då?
– Som skidåkare älskar jag givetvis afterski. Det tillhör ju skidåkningen. Av samma anledning som ovan egentligen. Finns det något skönare än att få slappna av på afterski efter en lång dag på berget?

Finns det några do's and dont's när det kommer till drycker på en afterski?
– Att dricka jägerpombs (en shot jäger som släpps ner i ett glas med RedBull) är populärt. Men det är totalt förbjudet att beställa in EN jägerbomb. När jag jobbade bakom baren på Pub Mont Fort hade vi en liten tradition att uppmärksamma personer som bara beställde en jägarbomb. Vi sänkte musiken och hurrade, hällde Fireball på bardisken och tände på. Lite för att vi tyckte det var så fånigt att beställa in en. Jägerbombs ska sträcka sig över hela bardisken.

– Sen att beställa in alkoläsk är ett big no no också. Torr engelsk cider går bra, som Bulmers.

Finns det någon skillnad på vad man dricker på afterski i olika länder?
Ja absolut, alla länder har olika traditioner och det kan skilja sig stort orter emellan också.

Så om jag räknar upp några länder.
Italien: Här inleder man med en Aperol Spritz innan första ölen. Därefter är det bärs och Genepi. Bombardino är också populärt. 
Schweiz: Panaché (öl och sprite) och vin chaud/gluwein. White wine spritzers med soda är stort bland britterna som besöker alporterna. 
Frankrike: Chartreuse och bärs. Öl med grenadine är trendigt hos fransoserna. 
Österrike: Enkelt svar, weissbier och Jäger. Mest Jäger. Och kanske en och annan Underberg. 
Sverige: Hot Shots var poppis förr och har kommit tillbaka stort. Annars bärs utan tvekan. Fernet verkar slinka ner också. 
USA/Kanada: Öl ur stora jugs tillsammans med bourbon. I Revelstoke och BC dricker localsen Ceasras/Clamato. Typ en Bloody Mary fast med musselsmak. Som en skaldjursfond ungefär. Låter smakskens va?
Japan: te och sake.

Vad är dina 5 tips för en bra afterski?
– Beställ in en kanna öl om det finns så slipper du köa flera gånger. Ofta är det lång kö i baren, speciellt på happy hour. Köp till hela sällskapet samtidigt. Ta in lite snacks att dela på för att mätta den största hungern. Ta inte av dig pjäxorna om du vill ha vänner. Försök låta bli att hälla öl över gänget som sitter bredvid… Tillhör du de som vill slappna av efter dina åk, uppsök en vinbar istället för största afterskistället i byn.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!