Ny studie: Därför är det farligt att åka offpist i större grupp
Foto: Tim Gage via Flickr Creative Commons

Ny studie: Därför är det farligt att åka offpist i större grupp

En ny studie att en ensam skidåkare löper mindre risk att hamna i en lavin. Samtidigt säger lavinforskare att fortsätta följa rekommendationerna och inte åka ensam.

Det är forskarjournalen Wilderness & Environment Medicine som studerat data hämtad från lavinolyckor i Schweiz och Italien. Enligt studien löper en ensam skidåkare, samt en grupp på två, mindre risk att hamna i en lavin.
Störst risk att råka ut för lavin var det för grupper på sex skidåkare eller fler. Den kategorin utgjorde endast 10 procent av alla grupper, men stod för 23 procent av alla olyckor.

Studien bekräftar även resultat från tidigare genomförda studier som säger att större grupper utgör ett större lavinhot än en ensam skidåkare, bland annat genom högre belastning på snötäcket, större sannolikhet att åka över ett instabilt snötäcke, långsammare beslutprocesser samt utmaningar med kommunikation och större risktagande på grund av en ökad känsla av säkerhet.

Foto: Jerome Bon via Flickr Creative Commons

Samtidigt finns det såklart stora fördelar med att åka i grupp, speciellt om du faktiskt hamnar i en lavin eller vid en skada. Många professionella inom Wilderness Medicine rekommenderar att du faktiskt åker i grupp snarare än ensam – trots resultatet. 
– Resultatet bör beaktas med försiktighet och ska inte ersätta rekommendationerna för lavinsäkerhet som starkt avskräcker skidåkare från att åka ensamma, säger Dr Benjamin Zweifel, lavinforskare vid WSL Institute for Snow and Avalance Research. 

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!