Snow Airbnb: Bo billigt där snön fallit. Foto: Daniel Rönnbäck

Artiklar

Smart puderboende med AirBnb

Airbnb är världens största förmedlare av semesterboende. Men hur funkar konceptet för oss skidåkare? Åka Skidors testpatrull beslöt sig för att ta reda det.

Text: Mårten Nilson • 2016-12-02 Uppdaterad 2022-03-15

Airbnb är ett koncept som sammanfattat går ut på att privatpersoner hyr ut boenden till resenärer. Ett slags paraply som privata värdar och allehanda upptäcktsresanden med varierande ambition, kan komma samman under i sina försök att undvika regnet från de stora och internationella hotelljättarna. Regn som riskerar att spola bort själ, hjärta och charm från den autentiska och spontana resan.
Företaget grundades 2008 i San Francisco och har ungefär en och en halv miljon boenden i 34 000 städer i 190 länder till uthyrning, och det utan att äga ett enda boende själva.

Hur kan då du som skidåkare utnyttja detta? Jo, möjligheten att skräddarsy din egen resa till bergen blir helt plötsligt lite enklare och mindre beroende av den framförhållning många större hotell och researrangörer kräver. Ett kontaktnät med privata värdar på olika orter i bergen behövs inte heller.
Du kan istället använda dig av Airbnb och valfri väderlekstjänst för att maximera oddsen och få ihop en skidresa med bästa resultat. Skönast säng närmast liften, den lägsta fryspunkten och flest centimetrar snö vinner.

Vår ambition när vi drog iväg på en liten tripp med Airbnb som boendeleverantör löd: Åk dit snön är som bäst med kort varsel. Har du någon gång varit ute på vilken-resa-som-helst och undrat hur det ser ut hemma hos människorna vars land du besöker? Där lite bortom de vita lakanen, små schampoflaskorna och den generiska frukostbuffén?

Med Airbnb får du chansen att glänta på dörren till en lokal lägenhet, stuga eller en sådan där chalet med stora glasfönster och högt i tak. Titta in i vardagen. Med möjlighet att både lagra och laga mat tar du dig också ur de lokala restaurangägarnas klor, i vilka det är lätt att fastna om du är inkvarterad på ett hotellrum med bara en svindyr minibar som stöd när eventuell ångest och hunger behöver botas.
Somliga boenden har till exempel också både tvättmaskin och torktumlare, med allt vad det innebär för trivselfaktorn.

Smart puderboende
Ibland drar man jackpot, både med boendet och snön. Todd Ligare i Chamonix. Foto: Daniel Rönnbäck

Lyckades vi med vår ambition? Fungerade allting smidigt och trevligt? Håller konceptet? I det stora hela blir svaret ja. Vi har tittat på boende med ett par dagars varsel och alltid lyckats hitta någonting. Men det finns vissa faktorer som kan krångla till saker och ting. Det första en framtida Airbnb-gäst bör ha i bakhuvudet, är att du kommer att hyra boenden av människor som i rak motsats till ett stort hotell inte bedriver uthyrning av sängar som huvudsyssla i livet.

Ordet amatör kan tyckas ha en negativ klang i sammanhanget. Glad amatör – kanske ger en mer rättvis beskrivning av vår upplevelse. Värdarna har varit tillmötesgående och flexibla och de boenden vi använde oss av har visat sig vara rättvist framställda i text och bild. Men om vi haft tur eller inte blir svårt att svara på.
Ett tips är att kika på de kommentarer och omdömen en värd har fått på sin bokningssida under Airbnb-paraplyet. Där vill vi tro att det snabbt gick att få en känsla för vilken värd som är glad och vem som bara är en amatör. För att hyra ett boende behöver du också registrera dig på sajten och bygga upp en profil. I profilen verifierar och presenterar du dig själv, helst som en glad och trevlig prick, så att den du vill hyra boendet av vill hyra ut till dig.

För just där kommer haken med Airbnb in. När du väl bestämt dig för ett boende, skickar du en bokningsförfrågan till berörd värd. Sedan har värden 24 timmar på sig att bekräfta eller neka din förfrågan. Bekräftar värden är boende bokat och betalningen går igenom. Frid och fröjd.
Men om inte värden bekräftar? Då har 24 timmar gått till spillo och du får börja om på nytt.

Det är inte att rekommendera att skicka ut ett gäng olika förfrågningar till olika värdar. Bekräftar alla, går alla bokningar och betalningar igenom. Vilket beroende på budget inte är helt fördelaktigt. Skulle du mot förmodan få nej på två eller tre förfrågningar? Ja, då riskerar du att sitta där utan en brevlåda att stoppa freeride-skägget i. Vilket är att betrakta som mindre bra. Det hela blir lite av ett vågspel. Men med snö i potten kanske både viljan och ambitionen finns?


Tips & trix för skidboende med AirBnb

Ha så mycket framförhållning du vågar.
 Titta på kommentarer och omdömen.
 Läs igenom de specifika regler som satts upp för
boendet du är intresserad av. Utcheckningstider,
nyckelutlämning och sådant kan variera kraftigt.
 Skapa en trevlig profil. Ljug om du måste för
att framstå som trevlig.
 Tänk på att det är människor du har att göra med.
 Förhåll dig till punkten ovan.
 Bete dig.


Text: Mårten Nilson • 2016-12-02
ArtiklarFrankrikeHotellItalienÖsterrikePuderSchweiz

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top