Reine Barkered är nygift och mer peppad än någonsin. Foto: Martin Söderqvist

Artiklar

Nygift och peppad: i huvudet på Reine Barkered

Åka Skidor tog ett snack med storbergskungen Reine Barkered om livet som nygift, försäsongen i Åre och tillvaron på Freeride World Tour.

Text: Håkan Stenlund • 2016-12-15 Uppdaterad 2016-12-15

Reine Barkered har precis gått och gift sig. När Åka Skidor ringer upp och undrar vad som händer nu, om det blir Volvo och villa för hela slanten, lugnar han oss. Han kör stort i år igen.

Du gifte dig med Jackie Paaso (kollega och vinnare på Freeride World Tour, reds. anm.) för inte så länge sedan. Snygg outfit förresten.

– Tackar. Ja, jag är faktiskt grymt nöjd med den. Lite inspirerad av Peaky Blinders, en favoritserie jag har, om engelska gangsters på 1920-talet.

Jaså, är det det man håller på med när man är friåkningsproffs? Jag trodde mest ni fikade och sov, när ni inte fixade stålkanter?

– Ja, men lite så är det ju. Jag ser mycket film för det är en skön avkoppling när det är dåliga förhållanden eller bara långa resdagar eller så. Fika och stålkanter hinner man också med. 

Hyfsad start på säsongen ni fått där i Åre i år.

– Haha, ja det är ju helt sjukt. Det är november och man börjar tro att det är så här det ska vara, med ändlösa dagar av puder. Man har helt glömt bort att kring lucia är det normalt att karva isiga strängar, som stål, av konstsnö. I morse var jag till och med med i andra stolen på VM8:an, liksom först i liftkön. Det var ett tag sedan det hände sist.

Jaså. Men det finns också de som säger att du är lat. 

– Vad f-n? Nej, det tror jag väl ändå inte att jag är. Okej, jag kan ha lite segt att komma igång. Jag är kanske lite omotiverad. Men mest känner jag att det är så här; jag vill ha mycket utdelning på det jag gör. Jag kan hajka långt och länge om det är bra. Men inte om det är dåligt, då fikar jag hellre, eller ser film. Dessutom, på den här nivån går det inte bara att vara lat. 

Nygift och peppad: i huvudet på Reine Barkered
Foto: Martin Söderqvist

Du har haft en osedvanlig förmåga att lyckas på Freeride World Tour. Du vann 2012 men före dess och efter dess har du liksom nästan alltid varit på pallen. Vad beror det på?

– Att inte ramla hjälper ju.

Ja det förstås.

– Nej, men skämt åsido. När jag började, första året, så då ramlade ju alla. Jag hamnade på pallen trots att jag kraschade två gånger. Det var bara det att andra kraschade värre. Idag är det liksom omöjligt. En tävling får du ju ramla, den kan du räkna bort. Men om du ramlar två tävlingar är totalen borta, då kan du bara sikta på att ta hem delvinster. 

Så du tänker inte lämna touren nu när du gift dig?

– Nej, helt ärligt tror jag folk kommer få släpa bort mig från touren. Jag älskar att tävla. Jag älskar att vara där. Dessutom tävlar Jackie också så vi har det bra.

Du var 26 år när du kvalade in på touren. Det känns lite gammalt?

– Nej, faktiskt inte. När jag kvalade in var det bara en som var yngre än jag, Henke Windstedt, annars var folk som jag är nu, 34. Det är inte så dumt att ha lite erfarenhet. Men det är klart man får inte åka för mycket på försiktighet. Jag tror jag gjorde det ifjol, i år måste vi skruva upp det lite.

Nygift och peppad: i huvudet på Reine Barkered
Foto: Martin Söderqvist

Vad mer händer då? Touren och familjelivet vet vi om, men några andra projekt? 

– Ja, det verkar lösa sig med ett filmprojekt jag velat sjösätta ett längre tag. Inte spikat men jag tror det blir av i vinter.

Ja, du var i Björkliden förra vintern och filmade i norrsken. Jag såg ett kort klipp på fransk TV. Men vad händer med det?

– Helt ärligt vet jag inte. Producenten har gått under jorden och jag får inte tag på karln. Men någonting blir det, det var ändå ganska speciellt. Men jag var uppe i Riksgränsen för en annan filmning och den har både Giro och Helly Hansen köpt så de filmerna kommer ut. 

Är det viktigt med film- och fotoprojekt?

– Ja, men det är det ju. Martin Söderqvist kom fram till mig efter att jag tokkraschat i Riksgränsen för många år sedan och frågade om jag ville fota med honom nere i Alperna. Jag tänkte: ”Såg han inte kraschen nyss, eller vad?”. Men det var inkörsporten till det här livet för mig och det är jag jäkligt glad över. 

Reine Barkered

Ålder 34
Smeknamn The Mayor of Stomptown
Bor Duved
Familj Nygift med Jackie Paaso (flerfaldig vinnare på Freeride World Tour).
Meriter i urval Vinnare Squaw Valley Freeride 2009, Xtreme Verbier 2012 och 2013 (samtliga på FWT).
Totalvinnare Freeride World Tour 2012. Totalt 20 pallplaceringar på FWT. Vinnare SM i friåkning i Funäsdalen 2006.

Reine Barkered slaktar Bec des Rosses


Fantastisk åkning under midnattssolen i Lappland


Text: Håkan Stenlund • 2016-12-15
ArtiklarSkidorterAbiskoIntervjuReine BarkeredVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen