Alpernas 10 mäktigaste skidåk
Bruno Compagnet på Envers du Plan från Aiguille du Midi i Chamonix. Foto: Mattias Fredriksson

Alpernas 10 mäktigaste skidåk

Åka Skidor listar Alpernas 10 mäktigaste skidåk på över 2000 fallhöjdsmeter. Bjässar som kräver starka lår men garanterat är ett minne för livet!

Glacier de Girose/Chirouze - La Grave

Fallhöjd 2 400 meter

En tvättäkta klassiker som lever sitt liv i skuggan av mer kända åk på andra orter. Ett intrikat himmelrike av skidåkning som startar på en gigantisk glaciär och via en serie av olika vägval leder ner i en trixig avslutning i lätt skogsterräng. 

Helbronner - Courmayeur

Fallhöjd 2 100 meter

Toulaglaciären och Helbronner har det mesta som sin granne Chamonix på andra sidan Monte Bianco, förutom folkmassorna. Och minst lika episk åkning som dessutom fått en ny lift till vintern.

Pas de Chèvre - Chamonix

Fallhöjd 2 100 meter

Getstigen är en klassiker som aldrig förlorar sin brutala charm när man glider bort från liftarna från toppen av Grands Montets ner mot Mer de Glace:s slingrande ishav och ger sig hän till de enorma ytorna med perfekt lutning.

Sydvästsidan Bec des Rosses - Verbier 

Fallhöjd 2 100 meter

Bec des Rosses, tänker du och känner hur knäna skakar. Lugnt, vi ska inte ner på nordsidan där Freeride World Tour körs varje år, utan den betydligt mer lockande, och mer okända sydvästsidan ner mot byn Lortier. Ett äkta fetingåk i närmast perfekt, mestadels 40-gradig lutning.

Thomas Gaisbacher i Couloir d'Olympique ner mot St Christophe en Oisans. Foto: Mattias Fredriksson

Envers du Plan - Chamonix

Fallhöjd 2 800 meter

Den finaste vägen ner från Aiguille du Midi (utan att behöva riskera livet i varje sväng). Den inledande dryga kilometern höjdmeter är bland det finaste en skidåkare kan finna med hjälp av en lift. Är snöförhållandena bra kan du lägga dina sista svängar ända nere i Chamonix centrum.

Vallon de la Selle - La Grave/Les 2 Alpes 

Fallhöjd 2 000 meter

En serie med olika valmöjligheter i dalgången Vallon de la Selle leder ner till den lilla stenbyn St Christophe en Oisans – med sin rika alpina historia – där antalet getter och kor vida överstiger antalet homo sapiens. Ett mäktigt och evighetslångt åk i sydläge som med fördel åks tidigt på säsongen.

Galtiberg- Engelberg 

Fallhöjd 2 000 meter

Vilt, brutalt och ytterst intrikat. Galti är ihop med ultraklassikern Laub ett åk som måste åkas på Titlis. Stora ytor i inledningen varvas med mer komplex routefinding längre ner och avslutning i en smal bäckravin. Det nordliga läget och mer eller mindre ständig skugga gör att snön håller sig fin överraskande länge, även på låg höjd.

Firning in i La Voûte i La Grave. Foto: Mattias Fredriksson

La Voûte - La Grave

Fallhöjd 2 400 meter

Klassiskt La Grave-åk med (minst) en obligatorisk firning på 40 meter in ett 35-45 grader brant hisschakt som leder hela vägen ner till Route National 91 och bäcken La Romanche. Kräver god lokalkännedom och en minst lika god bergsguide men är å andra sidan ett minne för livet.

Schwarztor - Zermatt 

Fallhöjd 2 200 meter

Ett mäktigt glaciäråk från Klein Matterhorn över den gigantiska Cornergletcher med en mäktig vy över flera 4 000-meterstoppar. Stort och stundtals tekniskt.

Östsidan Aiguille Rouge - Les Arcs 

Fallhöjd 2 000 meter

Ett tvättäkta fläskåk i Tarentaisedalen! En brant start leder ut på ett gigantiskt face med många olika linjeval.

 


Hallå där! 

För din egen säkerhets skull, anlita en bergsguide för alla de här åken. sbo.nu

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!