Svenskt skidpar öppnar Hardanger Fjord Lodge
Wille Lindberg utforskar sitt nya hem vid Hardangerfjorden. Foto: Erik Nylander.

Svenskt skidpar öppnar Hardanger Fjord Lodge

Allt började med en segelbåt och slutade med att Wille Lindberg och hans flickvän My Ernevi startade en egen toppturslodge i Norge.

Det var förra vintern som friåkaren Wille Lindberg – trefaldig nordisk mästare i friåkning i Riksgränsen och med flera säsonger på Freeride World Tour under bältet – bestämde sig för att kliva ombord på en segelbåt, ta med skidorna och ta sikte på Ålesund nära Sunnmørsalperna. Trots att Lindberg är bördig från Varberg så var hans vana med segelbåtar och sjöliv ungefär lika med noll, vilket nu inte hindrade honom nämnvärt.

– Jag kände att Freeride World Tour inte längre inspirerade mig på samma sätt som förut och ville hitta ny energi till skidåkningen. Så ski & sail blev min grej, en idé som jag helt enkelt beslutade för att göra till verklighet. Den 28 mars 2016 gav jag mig iväg ut på Nordsjön i en 31-fots långkölad båt från 1969. Nu i efterhand hade jag alldeles för lite kunskaper för att korsa Norska havet. Men det gick ju bra, skrattar Lindberg.

I Ålesund väntade det franska filmgänget från Nuit de la Glisse och två veckors filmande för storfilmen Don't Crack Under Pressure som kom ut i höstas.
Lindberg hängde kvar efteråt och det var under en tur i Hardangerfjorden med flickvännen My Ernevi som slumpen slog till på riktigt.

– Jag glömde min plånbok när jag satt och mediterade utanför vad jag trodde var ett servicehus i gästhamnen. En dam i sina bästa år som bodde där hittade plånboken och kontaktade mig. Redan under vårt första möte kom frågan upp: "Ni borde driva Mejeriet". Och så blev det.

Hardangerfjord Lodge öppnade upp nu i vinter och erbjuder bland annat toppturer i närområdet i Folgefonnas nationalpark och i Rosendalsalperna, en dryg timmes bilfärd bort. Den nyrenoverade lodgen rymmer 15 personer åt gången och serverar självklart lokalproducerad mat. En plats väl värd att upptäcka redan nu i vinter.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!