Christian Jansson på väg ned mot nytt svenskt rekord. Foto: Rémi Morel – OT Vars.

Artiklar

Svensken som kör om en Porsche*

I störtloppet Hahnenkammrennen har hastigheter på 150 km/h uppmätts. Tänk dig att öka den hastigheten med 100 km/h och vid målet göra en snygg stoppsladd. Precis så gjorde speedskiåkaren Christian Jansson när han för några dagar sedan sattes nytt svenskt hastighetsrekord på skidor med ofattbara 248,105 km/h.

Text: Mattias Björklund • 2017-04-05 Uppdaterad 2017-04-05

Speedskiåkarna brukar kallas för de snabbaste människorna på jorden utan hjälp av maskiner och motorer. För några dagar sedan sattes nytt svenskt hastighetsrekord på skidor när Christian Jansson fick upp laggen i häftiga 248,105 km/h. Platsen var franska Vars, speedskiåkarnas Mecca och där förutsättningarna för sjukt snabba åk är som allra bäst.

Två åk genomfördes under finalen och redan under Christians första åk gick det rekordsnabbt. Med en hastighet på 247,253 km/h, var Christian tre tusendelar snabbare än det gällande svenska rekordet på 247,250 km/h som sattes 2006 av Roger Wickman.

Christian nöjde sig inte heller med att ha slagit det svenska rekordet. I sitt andra åk var han ännu snabbare, och det blev ytterligare en putsning av hans eget nysatta svenska rekord.

Denna gång spränges ännu en gräns när åket uppmättes till 248,105 km/h.

– Jag har jagat rekordet i många, många år nu och jag var riktigt nära förra året så det känns riktigt fint att äntligen ta det i dag, säger en strålande glad Christian till skidor.com efter målgången.

Att Christian Jansson tog sig till Vars och slog svenskt rekord är ett av värmlänningens stora delmål med sin fartkarriär, förklarar han för Åka Skidor när vi får tag i honom efter rekordåken. Det är över 10 år sedan han inledde sin speedskiingkarriär och till Speedski Masters i Frankrike hade endast fem av världens absolut snabbaste åkare kvalat in. Målet för tävlingen är egentligen bara ett: att slå rekord.

Förutsättningarna var krävande i backen, inte alls bästa förutsättningar för att slå rekord enligt experterna, men samtidigt gynnade det en tekniskt duktig åkare som Christian.

– Det var väldigt tuffa förhållanden med en slagig bana och riktigt svårt på sina ställen. Men jag lyckades hålla ihop det bra, säger Christian.

Svensken som kör om en Porsche*
Christian Jansson, fartkung. Foto: Daniel Andersson Ski Team Sweden.

I speedskiing är underlaget, vind- och väderförhållandena otroligt viktiga. Inför varje stor final arbetas det extremt noggrannt med underlaget i backen. Minsta ojämnhet kan i hastigheter på över 250 km/h naturligtvis få katastrofala följder.

Förutom yttre förutsättningar som inte går att påverka är den speciella utrustningen viktig för åkarna. Hjälmen som Christian och de andra bär är specialdesignad att passa sin åkare så att den ska sluta tätt mot axlar och rygg. Den lufttäta overallen behöver åkaren få hjälp med att klä på sig. Tack vare overallbenens karakteristiska fenor eller spoilers som de också kallas, flyttas luftvirvlarna som skapas, längre bak vilket ger bättre aerodynamik. 

Skidorna är också speciella för att ge åkaren extra hjälp att hålla fart och position. Störtloppsskidor känns tunna i sammanhanget, när Christian berättar om sin skidutrustning.

– Jo, mina skidor är 238 centimeter långa och väger cirka 12 kilo paret, säger Christian som kör för Kils SLK.

Hur länge har du hållit på med speedskiing?

– Gjorde min första speedski-världscup 2006. Har varit del av skiteamsweden speedski i 7-8 år. Innan det tävlade jag i alpint och gick skidgymnasium i Torsby.

Har du kunnat träna i Sverige? Spontant tänker jag på Väggen i Sälen men den kanske är för kort för dig?

– Bra träningsbackar i Sverige finns faktiskt i Orsa och Idre. Även om Orsa är en långsam backe så är den mycket teknisk och svår att vara snabbast i. Chocken i idre är en av världens bästa speedskibackar så den är grym för träning. För att träna höghastighet är det dock franska Vars som gäller.

På vilket sätt förbereder du dig för en säsong med speedskiing och inför rekordförsöket i Vars? 

– Speedski är en väldigt psykisk sport och man klarar sig långt genom att vara bra grundtränad. Viktigare att vara stark i mage och rygg än ben, dock behöver man ha bra fysik för att hjärnan ska orka med en vecka med höghastighet.

Hur tränar man upp sin mentala styrka att kunna stå upp när det är så pass brant och hastigheterna är runt 250 km/h?

– Man måste självklart börja i lägre hastigheter och jobba sig uppåt. 2006 när jag började sa jag att jag aldrig skulle åka så fort som svenska rekordet, så det är något som växer fram. Inför tävlingen i vars behövde jag göra tre val. 1. Ska jag åka dit? 2. Ska jag åka från toppen? 3. Ska jag gå för fullt eller fega mig ner?

Vilka är dina kommande mål och tävlingar under 2017-18?

– Har uppnåt det mesta jag tagit mig för och jobbar just nu med målen inför nästa säsong. Det känns lite tomt att inte längre jaga det svenska rekordet. Men jag tror säkert att 250+ kommer vara med på mål-listan.

Kan du tipsa våra läsare som vill prova speedski hur de ska göra och vart de ska träna i Sverige?

– Då ska man hålla koll på skidor.com/speedski och skiteamswedenspeedski på facebook.

Vi har många mindre sammankomster där alla är välkomna.

Hur illa har du fallit någon gång och vad gick fel då?

– Har inte krashat. Har heller inga planer på att börja.

Ok, tack för svaren Christian. Stort lycka till mot nya rekord och mål, Christian önskar Åka Skidor! 

Christians åk gjorde att han slutade på en mycket meriterande andra plats i den prestigefulla tävlingen.

Dagens snabbaste var den nyblivne världsmästaren, Bastien Montes, som kom upp i en hastighet av hela 251, 397 km/h. Trea blev den nuvarande världsrekordinnehavaren Ivan Origone på 247, 08 km/h. Som överlägset snabbaste dam hittar vi Valentina Greggio på 240,964 km/h.

Mer information om speedskiing

Lista på de snabbaste svenska åkarna genom tiderna
Vad vet du om speedski?

Vill du också testa på speedskiing. Här finns en lista på svenska klubbar.

*En Porsche av modellen 911 Carrera CS från 1989 kommer som mest upp i 245 km/h. 

Speed Masters i Vars

De snabbaste åkarna i världen får varje år en mycket åtråvärd inbjudan att vara med och utmana världsrekordet. Det nuvarande världsrekordet sattes 2016 av Ivan Origone och lyder 254,958 km/h.

Backen, Piste de Chabrieres, i Vars är snarare ett väldigt högt stup än en backe. Från toppstarten på 2715 möh faller den mycket brant ner till bromsplanen 495 höjdmeter längre ned. Backen har en initial lutning på 98% och åkarna kommer under rätt förhållanden nå farter över 250km/h.

Trots de enormt höga farterna vill ingen ta onödiga risker, backen måste vara perfekt preparerad och det får inte blåsa mer än ytterst lite. När en skidåkare når de hastigheter som denna backe kan leverera är snökontakten mycket liten. En vindpust i sidled kan då få allvarliga konsekvenser och den risken är ingen särskilt intresserad av att utsätta sig för.

För att förstå den mentala utmaning som en åkare på plats vid toppstarten utsätter sig för kan man tänka sig en fallhöjd motsvarande tre kaknästorn ovanpå varandra. När åkaren står mer än en meter från backens krön syns ingenting av backen, bara bromsplanen nästan 500 fallhöjdsmeter längre ned. Kraven på balans och kroppskontroll är stora. Fartvinden når mer än dubbel orkanstyrka (den gränsen går vid knappt 33 m/s) och trots den helt lufttäta gummidräkten blir bromskraften våldsam.

Tävlingen ingår inte i världscupen men körs enligt i stort sett samma regler. I en FIS-tävling är dock den högsta tillåtna farten för träning och första start 180km/h. Den regeln gäller inte i Vars.

Fakta från Svenska Skidförbundet, skidor.com

Benny Lindberg – Världens snabbaste svensk på skidor


254,958 km/h – nya världsrekordet i speedskiing


Världsrekord i speedskiing


Text: Mattias Björklund • 2017-04-05
ArtiklarSpeedskiVars

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top