Foto: Joakim Agartson

Artiklar

Jennie-Lee Burmansson – Drottningen av stil

15-åriga Jennie-Lee Burmansson är Sveriges nästa stjärnskott inom slopestyle. Kanske ser vi henne på OS redan i vinter.

Text: Tobias Liljeroth • 2017-08-28 Uppdaterad 2017-08-28

Under ett sommarläger i Mt Hood i USA nu i somras fick Jennie-Lee Burmansson smeknamnet Swedish Swag Queen. Hennes stil på skidor är enligt många betydligt snyggare och mer avslappnad jämfört med sina medtävlandes. Det är inte alltid viktigast med hur många varv du kan snurra åt olika håll. Hur snyggt du utför ditt trick kan ge både mer poäng från domare samt lite högt värderat street-cred. 

– Jag åker väl ganska flowy, inte så stelt liksom. Tycker det är viktigare att köra ett bra trick med stabil landning och att man håller en snygg grab länge istället för att bara snurra som en dåre.

Uppväxt i Sälen med backen precis utanför dörren innebar en tidig introduktion till skidåkning, inte minst till freeski-sektionen inom Sälens IF.  

En av de största förebilderna är sedan länge Emma Dahlström. De senaste åren har Jennie-Lee fått åka mycket tillsammans med sin idol och dessutom har Emmas manager plockat in henne under sina vingar.

Jennie-Lee Burmansson – Drottningen av stil

I början av september kör Jennie-Lee sin första världscuptävling i slopestyle och big air på Nya Zeeland – tidigare har hon nämligen varit för ung för att få ställa upp. 

Hon går fortfarande i nian hemma i Sälen men under vintern är planen att träna med det svenska landslaget och förhoppningsvis få ställa upp på fler världscupstävlingar. Hon har till och med chansen att få åka till OS i Pyeongchang. 

Pressen att leverera ett bra resultat och visa hur hon mäter sig med eliten nu i Nya Zeeland verkar inte direkt besvära Jennie-Lee trots att en eventuell OS-plats och förhandlingar om sponsorkontrakt ligger i potten.  

Om ett år hoppas hon ha fått en plats på freeski-linjen på ”drömgymnasiet” i Malung. Målet nu i vinter är främst att få till bra åk på världscuptävlingarna och kunna hantera nervositeten på tävling.

– Så fort jag droppar in släpper det, men jag brukar alltid vara jättenervös på start, speciellt före första åket. 

Jennie-Lee Burmansson

Född 12 juli 2002
Bor Sälen
Hemmabacke Kläppen & Lindvallen
Grenar Slopestyle och big air
Bästa resultat Tvåa på junior-VM 2017. Etta, tvåa och trea på europacupen i St Anton 2017.
Säkraste trick Switch 720  
Instagram @jennieleeburmansson

Emma Dahlström – Jumping Queen


Kelly Sildaru – Fenomenet från Estland


Text: Tobias Liljeroth • 2017-08-28
ArtiklarBig airFreeskiingJennie-Lee BurmanssonSlopestyle

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen