Jennie-Lee Burmansson – Drottningen av stil
Foto: Joakim Agartson

Jennie-Lee Burmansson – Drottningen av stil

15-åriga Jennie-Lee Burmansson är Sveriges nästa stjärnskott inom slopestyle. Kanske ser vi henne på OS redan i vinter.

Under ett sommarläger i Mt Hood i USA nu i somras fick Jennie-Lee Burmansson smeknamnet Swedish Swag Queen. Hennes stil på skidor är enligt många betydligt snyggare och mer avslappnad jämfört med sina medtävlandes. Det är inte alltid viktigast med hur många varv du kan snurra åt olika håll. Hur snyggt du utför ditt trick kan ge både mer poäng från domare samt lite högt värderat street-cred. 

– Jag åker väl ganska flowy, inte så stelt liksom. Tycker det är viktigare att köra ett bra trick med stabil landning och att man håller en snygg grab länge istället för att bara snurra som en dåre.

Uppväxt i Sälen med backen precis utanför dörren innebar en tidig introduktion till skidåkning, inte minst till freeski-sektionen inom Sälens IF.  

En av de största förebilderna är sedan länge Emma Dahlström. De senaste åren har Jennie-Lee fått åka mycket tillsammans med sin idol och dessutom har Emmas manager plockat in henne under sina vingar.

Stil för mil. Jennie-Lee Burmansson hemma i Kläppen. Foto: Joakim Agartson

I början av september kör Jennie-Lee sin första världscuptävling i slopestyle och big air på Nya Zeeland – tidigare har hon nämligen varit för ung för att få ställa upp. 

Hon går fortfarande i nian hemma i Sälen men under vintern är planen att träna med det svenska landslaget och förhoppningsvis få ställa upp på fler världscupstävlingar. Hon har till och med chansen att få åka till OS i Pyeongchang. 

Pressen att leverera ett bra resultat och visa hur hon mäter sig med eliten nu i Nya Zeeland verkar inte direkt besvära Jennie-Lee trots att en eventuell OS-plats och förhandlingar om sponsorkontrakt ligger i potten.  

Om ett år hoppas hon ha fått en plats på freeski-linjen på "drömgymnasiet" i Malung. Målet nu i vinter är främst att få till bra åk på världscuptävlingarna och kunna hantera nervositeten på tävling.

– Så fort jag droppar in släpper det, men jag brukar alltid vara jättenervös på start, speciellt före första åket. 

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!