5fd91de0bc610

Artiklar

Äntligen Live: Kim Bobergs “AIREA”

En skidfilm med allt från park, street och puder helt och hållet filmat i Dalarnas djupa skogar, är det ens möjligt? Kim Boberg och Oliver Karlberg visar att ingenting är omöjligt på hemmaplan.

Text: Gabriella Edebo • 2017-11-28 Uppdaterad 2017-11-28
Äntligen Live: Kim Bobergs “AIREA”
Kim visar att man med fantasi och snöskyfflar kan man komma långt. Foto: Martin Axéll

För ungefär ett år sedan satt dalmasen Kim Boberg, tillsammans med Oliver Karlberg och filmaren Fredrik Larsson, och spånade på nya idéer inför säsongen. Tillslut landade de med frågan: varför inte bara spendera hela vintern här hemma? De satte en gräns på max 1 timme utanför Älvdalen för att begränsa sitt område, eller area på engelska som blev inspirationen till namnet på filmen Airea. Tanken från början var att få till varsitt kortare segment, men så blev det en hel film istället med allt från park och street till puder i skogen.

”Just Älvdalen är inte direkt det typiska stället att filma street på, det är mest röda lador och en container om man har tur. Så kul att det gick, och att det blev så mycket bättre än någon trott från starten” säger Kim och förklarar att de med projektet vill peppa folk att inse att det går att åka var du än är, bra det finns lite snö och inställningen är den rätta.

Resultatet av en lång vinter som de helt och hållet dedikerade till projektet blev en av filmerna som uppskattats mest på visningarna med Untracked Film Tour. På något sätt tilltalar filmens härliga känsla en betydligt bredare publik än enbart den street-intresserade. Att både Kim och Oliver dessutom varit med på flera av stoppen för att presentera sin film bidrog antagligen ännu mer till att de varit en av turnéns publikfavoriter.

Äntligen Live: Kim Bobergs “AIREA”
Kim Boberg på hemmaplan. Foto: Martin Axéll

En av höjdpunkterna under vintern var enligt Kim när de turade upp på en liten kulle från en grusväg i skogen. I sex dagar åkte och filmade de puder på ett hemligt ställe de hittade strax utanför Älvdalens tätort. Helt själva kunde de spåra upp hela orådet med perfekt gallrad och gles tallskog utan ett uns av puderhets.

”Jag trodde aldrig att man skulle kunna hitta så bra puder i Sverige. Åken var korta men sjukt roliga och hajken tog bara en kvart så man hann ju typ tio åk om dagen. Sen grillade vi korv.” Berättar Kim.

I stora drag har Kim och Oliver klippt ihop sina egna delar och lagt in de klipp som de vill ska vara med, sen har det varit upp till filmaren Fredrik Larsson att sköta finliret och resten av redigeringen.

Äntligen Live: Kim Bobergs “AIREA”
Oliver hittar puder i skogen utanför Älvdalen. Foto: Martin Axéll

Kim Boberg är uppvuxen i Älvdalen och 26-åringen är skaparen bakom Kimbo Sessions, ett event av banbrytande kaliber och en självklar säsongsavslutning för freeski- och parkintresserade både inom och bortom Sveriges gränser. Kläppens park intar en ny och specialbygd skepnad som Kim själv är med och designar och som sedan blir en enda stor lekplats för några av världens bästa åkare. Ett antal fotografer och filmare är med på plats för att dokumentera den härliga stämningen och progressionen inom sporten. Delar av det som filmaren Björn Eklund skapat därifrån är med i filmen.

Oliver Karlberg tog plats i strålkastarljuset när han som helt okänd åkare för många vann tävlingen ”Superunknown” som finns för att lyfta fram dolda talanger med en nivå som matchar proffsens.

Puder och sladdande 740:s i Älvdalen


Bildbonanza: premiären av filmturnén


Text: Gabriella Edebo • 2017-11-28
ArtiklarArmadaKim BobergKläppenUntracked Film TourVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen