Berättelsen om Åre Skidfabrik
Illustration: Anders Suneson

Berättelsen om Åre Skidfabrik

Hur bygger man ett par skidor egentligen? "En dag i Skidfabriken" är en ny barnbok skriven och illustrerad av Anders Suneson som tar reda på den saken.

Åre Skidfabrik ligger precis bredvid E14 i Såå, lite knappt nio kilometer från Åres kabinbana. Illustratören och barnboksförfattaren Anders Suneson hade passerat förbi där en massa gånger genom åren på väg från hemmet på Frösön till skidåkningen på Skutan. En dag tog nyfikenheten över och han bestämde sig för att stanna till och fråga om han fick ta en titt på tillverkningen för att se om det kanske gick att göra något av det.

- "Jag har en förkärlek för gammaldags, underhållande lärande i barnboksform och det här skulle kanske kunna passa bra."  Var Anders tanke innan besöket.

- "Jag fick en rundvandring på Åre Skidfabrik och så började en process där jag hittade på en historia som utspelar sig i fabriken vilket resulterade i barnboken En dag i Skidfabriken", berättar Anders

Boken handlar om barnen Elsa och Tom som under en studiedag får som uppgift att besöka en arbetsplats. De följer med Elsas pappa till hans jobb på skidfabriken i byn och kollar på när Fredrik, Putte, Berit, Olle och resten av gänget på fabriken tillverkar skidor. Där får de se allt från utfräsning av träkärnor, via alla maskiner och genom de olika steg som krävs för att nå fram till en helt färdig skida som man kan åka på.

Och så var det den där lilla sidohistorien om vart intyget som de ska ha med sig tillbaka till skolan imorgon tagit vägen...

Som bonus avslutas allt med att det snöar ute och alla som jobbat på fabriken drar till fjället och åker puder i skogen.

Illustration: Anders Suneson

En dag i Skidfabriken är 32 sidor tjock, fylld med roliga illustrationer och är utgiven på Tecknade Bilder förlag. Prislappen ligger på 120 kronor.

Läs mer om Anders och hans illustrationer på tecknadebilder.se

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!