Fusion av slopestyle, skicross och kreativitet i Sölden

Slopestyle och skicross kombinerat i någon form av vansinnig specialbyggd parkskapelse när det storskaliga eventet Audi Nines tog i veckan över Sölden.

Foto: Audi Nines/Distillery by K Polzer

Tidigare känt som Nine Royals, och innan dess Nine Knights, kom inbjudningstävlingen denna vecka tillbaka i en ny skepnad. Tidigare har fokus legat på slopestyle och att bygga upp ett stort slott av snö, packat med rails och alla möjliga sorters hopp och oändliga valmöjligheter för de särskilt inbjudna åkarna.

Eventet arrangeras inte av något förbund, utan produktionsbolaget Distillery står bakom och bara fantasin sätter stopp för vad de kan skapa. Målet är att få fram banbrytande film- och bildmaterial under en veckas tid där åkarna har hela parken till sitt förfogande och har alla förutsättningar att pusha sina gränser nu efter avslutad tävlingssäsong.

Audi Nines/Distillery by D Malacrida

Audi Nines/Distillery by D Malacrida

En tävling öppen för allmän beskådan anordnas sedan för att avsluta veckan och 3000 åskådare begav sig upp till Tiefenbach-glaciären i Sölden, Österrike för att uppleva en show utan dess like. Vinnare i sju kategorier skulle koras och vädret var på topp.

Nytt för i år var att spektaklet fått sällskap av en ny gren. Genom att föra samman ski- och boardercross med slopestyle i den specialbyggda parken skapades "SlopeX".

Foto: Audi Nines/Distillery by K Polzer

Audi Nines/Distillery by D Malacrida

I damernas slopestylekategori plockade vår unga svenska förmåga Jennie-Lee Burmansson, även kallad Queen of Swag, hem en andraplats. På herrsidan blev det ingen medalj men Jesper Tjäder ställde likväl till med rubriker när han körde loopen switch (baklänges), och blev (antagligen) först i världen med att göra något sånt dårskap.

Audi Nines/Distillery by D Malacrida

Ett lyckat event ska såklart firas och säkra källor bekräftar att kreatören bakom det hela, Nico Zacek, i vanlig ordning drack öl ur sin pjäxa i slutet av kvällen.

Och på tal om pjäxa som är en typ av sko, så måste vi ändå passa på att dela ut en känga till organisationen som inte kunde ge ett vettigt svar på varför inga kvinnliga snowboard- och skicrossåkare var inbjudna. Trist att utvecklingen från ursprungseventet Nine Knights, då det enbart var manliga åkare inbjudna, fortfarande släpar efter med att visa upp talanger från alla kategorier.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!