Guide till Jämtlands bästa toppturer
Foto: Anette Andersson

Guide till Jämtlands bästa toppturer

Fyra av Jämtlands mest entusiastiska skidhudare har slagit sig ihop och skrivit en guidebok till republikens bästa toppturer.

I Jämtland tar sig många upp på snöpudrade toppar för egen maskin. Både infödingar och turister.

#earnyourturns hashtaggas på sociala medier mellan svettattackerna på väg upp, samtidigt som det läggs ut en cool bild. Till och med i Åre hudas det upp även om liftarna snurrar 50 meter längre bort. I börjans av den här vintern kom en heltäckande guidebok över länets skidbara toppar, så nu kommer svängarna verkligen tjänas in framöver.

Om man lägger ihop antal hudade höjdmetrar som författarna till guideboken Toppturer i Jämtland skidat i livet blir det svindlande många. Det är ingen skräll att det är just kvartetten Anette Andersson, Johan Ranbrandt, Henrik Westling och Martin Strömgren som slagit ihop sina erfarenheter och producerat det toppturssverige behöver – en guide till Jämtlands skidtoppar. Alla fyra älskar att klistra på hudar under skidorna och har gedigen erfarenhet av toppar och åk i både Jämtland och världen utanför.

 

Foto: Anette Andersson

I boken finns 13 olika områden beskrivna. Snasahögarna har sedan länge lockat skidåkare och attraktionen har ökat, av antalet besökare att döma. Men det finns fler områden i Jämtland som erbjuder bra skidåkning. Guidebokens kapitel om Sylarna blir troligtvis det mest värdefulla för flest människor. Mjölkvattsfjället är ett område som kommer skrivas upp på många to-do-listor. Och Borgafjäll är ett måste.

Boken innehåller enkla toppar lämpliga som förstaturstoppar och branta korridorer som troligtvis bara ett fåtal klarar av att skida utför. Och allt däremellan. Beskrivningarna innehåller startpunkt, höjdskillnad, uppväg, längd till toppen, tid till toppen samt de olika åken och deras maxlutning. Ett stort plus i kanten är foton där åken finns inritade. Vissa toppar kan köras bil intill, andra är projekt att ta sig fram till, där skoter är ett måste som transportmedel.

TOPPTURER I JÄMTLAND

Författare Anette Andersson, Johan Ranbrandt, Martin Strömgren och Henrik Westling. 

Redaktlr Jonas Sundvall

Antal toppar 100-ish
Antal åk 250-ish
J
ämtlands bästa turtopp Storsola, Sylarna

Jämtlands mest frekvent besökta Getryggen, Snasahögarna
Mer info calazo.se

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!