Hedvig Wessel och vägen till Freeride World Tour

Efter OS i PyeongChang bestämde sig puckelpiståkaren Hedvig Wessel från Norge att byta till bredare skidor under fötterna och satsa helhjärtat på freeride istället.

Freeride World Tour avslutas varje säsong med finalen i Verbier, en av de mest prestigefulla friåkningstävlingarna i världen som ofta även har en avgörande roll i vem som tar hem totalsegern på touren och koras till Freeride World Champion.

Inför varje FWT stopp brukar ett par wildcards dels ut och inför Verbier kom nyheten att 22-åringen Hedvig Wessel från Norge fått en startplats. Tidigare i vinter har hon kört världscup och OS i puckelpist men nu var det dags för en tvärvändning i karriären.

Foto: Anton Enerlöv

I en ny webbserie kallad Hedvig's way kommer vi få följa hennes väg till de stora bergen, och i det första avsnittet ser vi Hedvig inför och bakom kulisserna på tävlingen i Verbier.

Henrik Windstedt var med på plats i Verbier för att coacha Hedvig och med sina många år av erfarenhet vägleda henne inför den stora utmaningen Bec des Rosses ändå är.

Startplatsen i Verbier säger hon bara är en början på hennes friåkarkarriär. Förhoppningarna är höga på att få ett wildcard till att vara med på hela Freeride World Tour nästa år, och slippa kvala på traditionellt vis via den hårda konkurrensen på kvaltouren.

Oddsen är ändå på hennes sida, så ett potentiellt wildcard vore inte helt förvånande. Hedvig har rätt sponsor på kläder och representerar ett land som inte haft några kvinnliga skidåkare på FWT på ett tag.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!