Saudan Couloir Ski Race Extreme återuppstod

Efter 15 års uppehåll gjorde världens mest extrema alpintävling comeback i Whistler. Storslalombana ner för den branta och legendariska Saudan Couloir.

Foto: WSSF Whistler

"2500 vertical feet of thigh burning hell" (760 fallhöjdsmeter) med upp till 42 graders lutning. Det är vad som satte Saudan Couloir Ski Race Extreme på alla raceåkares läppar efter att tävlingen introducerats på 80-talet.

Whistler ville 1987 införa ett nytt event med "wow-faktor". David Perry och David Clement kläckte idén och det var succé direkt. Mer än 100 skid- och snowboardåkare, både proffs och amatörer, ville vara med och kasta sig ut i den branta och respektingivande storslalombanan med ojämna velodromkurvor.

Senaste gången tävlingen anordnades var 2001, men nu var det dags igen. I samband med World Ski & Snowboard Festival i Whistler fick det bli en av veckans höjdpunkter. Deltagarna vallfärdade från världen över och till och med namngivaren till rännan, den legendariska extremskidåkaren Sylvain Saudan var på plats som en hedersgäst för att bevittna spektaklet.

Källa: Whistler Museum

Vinnarna i årets professionella skidklass blev Whistler-bon Stan Rey och den kanadensiska landslagsåkaren Marie-Pier Prefontaine. Tiderna för de snabbaste låg på omkring två och en halv minut av mjölksyra upp till öronen.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!