Ett stycke skidhistoria från Årebragden 1948

Åre bjöd redan år 1948 på väder av alla yppersta busklass, men det var inget som hindrade den klassiska alpina skidtävlingen Årebragden från att genomföras.

De tävlande gick upp till toppen av Skutan där det var "kallt och blåser småspik", för att sedan störta ner de fem kilometerna till målet vid bergbanans dalstation mitt i Åre by.

Den flerfaldiga mästarinnan May Nilsson vann damklassen överlägset i både störtlopp, slalom och kombinationen. Störtloppets herrklass vann en norrman vid namn Guttorm Berge. Stig "Solla" Sollander var snabbast på slalomen men det blev ändå norrmannen som tog hem kombinationen.

Årebragden är Sveriges äldsta störtlopp och gick från toppen av Åreskutan via tusenmetersplatån ner i Västra Ravin och Susabäcken med målgång mitt på torget i Åre. Bansträckningens längd var 5,2 kilometer med en fallhöjd på 1042 meter. Tävlingen arrangerades första gången 1921 och blev Sveriges första officiella tävling i störtlopp.

Kommentatorn är ingen annan än Nils Jerring, en av Svensk Filmindustris flitigaste kortfilmregissörer och filmklippet finns att beskåda online tack vare Ola Rockberg som står bakom vimeo-kontot Skidhistoria - en guldgruva när det kommer till gamla svartvita klipp från den svenska skidåkningens unga dagar.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!