Kiruna får ny fyrstolslift redan i vinter
Foto: Fredric Alm / Tekniska Verken i Kiruna

Kiruna får ny fyrstolslift redan i vinter

Luossabacken i Kiruna rustas upp rejält nu under sommaren och redan i oktober ska bygget av den nya 4-stolsliften och nya rörledningar för konstsnöproduktion vara klart.


Luossabacken innan den nya liften började byggas. Foto: Kiruna Kommun

25 miljoner kronor satsar Kiruna Kommun från sin investeringsbudget för att nu under sommaren bland annat bygga en ny stollift, nya rörledningar för ökad kapacitet av vattentillförsel till snökanonerna samt ny belysning.

Satsningarna är en del av ett långsiktigt projekt att göra Luossavaara till en mer attraktiv besöksplats och aktivitetsanläggning året om. Sittliften är tänkt att brukas även på sommaren av allt från cyklister till turister som vill uppleva midnattssolen och utsikten från toppen.

Bättre kapacitet för konstsnöframställning från och med i vinter. Foto: Kiruna Kommun

Konstsnöproduktionen hoppas Luossabackens arbetsledare och backchef Toni Franz ska göra att de kan förlägna säsongen.

- "Pumpkapactieten ökas rejält för att få upp mer vatten på berget fortare och öppna för skidåkning tidigare", säger han. "Konstsnö är hårdare, kompaktare och tåligare så vi vet att områden med konstsnö smälter senare så vi också kan hålla öppet längre".

Detaljplanering för ombyggnationerna av backen. Foto: Kiruna Kommun

Den nya fyrstolsliften kommer att bli 625 meter lång med en fallhöjd på drygt 150 meter och ha en kapacitet på 2400 personer i timmen. En aning i överdimensionerat kan tyckas med tanke på att det under förra vintern såldes totalt 3485 stycken dagkort.

- "Idag kan man inte säga att det behövs, men någonstans måste man titta framåt och vi ser många fler investeringar i Luossaområdet över en tioårsperiod", säger Kiruna Kommuns verksamhetsstrateg Jan Klein.

Fram tills nu har Luossabacken haft en bygellift samt två knappliftar. Den nya stolliften kommer att bli huvudliften men ankarliften och en av knappliftarna kommer att finnas kvar som komplement.

Bättre belysning finns också med i budgeten. Foto: Kiruna Kommun

Namnet på den nya liften bestämdes genom en omröstning på Kiruna Kommuns Facebooksida under mars månad. De fem förslagen som jobbats fram var Midnattsolsliften, Norrskensliften, Luossaliften, Polarliften och Stollen. Det senare en omskrivning av "stolen" och "stoll", en gruvterm som på tyska betyder horisontell gruvgång.

- "Vi tog fram olika förslag både extern och internt, sedan tyckte vi att det var bra att ta chansen att ge Kirunaborna en rätt att tycka till", uttryckte Jan Klein om omröstningen.

Midnattssolsliften blev det vinnande förslaget som återspeglar den tänkta användningen av liften året om.Bygget av sittliften och de nya snökanonsledningarna planeras vara färdigställt senast i mitten av oktober.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!