Ny svensk skidort på gång: Idre Himmelfjäll
Planskiss på den nya anläggnignen. Bild: Idre Himmelfjäll

Ny svensk skidort på gång: Idre Himmelfjäll

Nu är bygget igång på allvar och i december 2019 kommer en ny svensk fjälldestination med fokus på områdets traditioner och magiska familjeupplevelser att öppna i Dalarna.

Bygge pågår. Foto: Idre Himmelfjäll

"Det var en gång ett fjäll - ett fjäll med största respekt för den kringliggande naturen, områdets traditioner, besökarna, miljön, grannarna, årstidernas skiftningar, historien och framtiden."

Så lyder Idre Himmelfjäll ABs vision om den första nya fjälldestinationen i Sverige på 30 år som nu är i full gång att bli verklighet. Redan till jul 2019 är anläggningen planerad att vara redo att ta emot sina första gäster och ha den första fasen av skidsystemet igång.

Totalt handlar det om en summa på 1,7 miljarder kronor som investeras i området de kommande åren och det blir Sveriges första nya storsatsning på en skidanläggning sedan 1980-talet.

"Vi inleder nu byggnationen av den alpina delen med åtta liftar, 22 nedfarter, längdspår och snökanonanläggning", beskriver Idre Himmelfjälls VD Torbjörn Wallin.

Området från ovan innan byggstart. Foto: Idre Himmelfjäll

Området på Himmeråsen innefattar 2 000 hektar av fjällnatur där det utöver aktiviteter för året runt bruk ska byggas en anläggning med 10 000 bäddar, restauranger, butiker och tillhörande service.

Till jul 2019 ska det finnas 8 liftar, 22 nedfarter, snöläggningssystem, en skidshop och kring 2600 bäddar.

Idén om en ny fjällanläggning för året-runt bruk på Himmeråsen i Idre växte fram redan 1987 och sedan dess har initiativtagarna kämpat för att få det att bli verklighet. Men i och med att det tagit mer än 30 år innan det igår var dags att börja bygga på riktigt så har det funnits tid att tänka igenom konceptet ordentligt.

Inspiration till loggan. Foto: Idre Himmelfjäll

En långsiktigt hållbar fjälldestination inspirerad av sitt eget lokala arv och förpackad med sagans magi är vad Idre Himmelfjäll vill uppnå. Allt ska hänga ihop och ha en stark anknytning till området och ha både lokal, kulturell och historisk förankring till dalarna och samekulturen. Idre Sameby där en av landets sydligaste belägna men renskötsel har bedrivits i norra Dalarna sedan 1600-talet.

Inspiration hämtar de från allt från samisk kultur (som kommer att vara en stor del av anläggningen) till traditionella byggmaterial, sätt att bygga snedhagar, brodera kläder och färgskalor. Här vill man bygga för att visa var man befinner sig snarare än att försöka kopiera Alperna, Nordamerika eller andra skandinaviska destinationer.

Pistsystemet däremot har hämtat inspiration från Colorado där skidorter generellt har nedfarter av mer slingrande karaktär snarare än en bred pist rätt ner i fallinjen. Genom att dra pisterna genom den trolska fjällskogen menar de att man anpassar sig till de naturliga förutsättningar som finns i naturen.

Försvarsminister Peter Hultqvist sågar första plankan tillsammans med Himmelfjälls VD Torbjrön Wallin (t.v.) och grundaren och upphovsmannen Staffan Derning (t.h.). Foto: Nisse Schmidt / DT

Anläggningen vill erbjuda en familjeresa med fyra årstider där fokus ligger på respekt för natur och miljö, områdets traditioner, grannar och årstidernas skiftningar blandat med historia, sagor och magi. En åretruntdestination där fjälläventyret ska förpackas och vara tillgängligt för alla åldrar och kunskapsnivåer även sommartid och magin med fjällsemester återförs genom sagor.

Många arbetstillfällen uppstår tack vare projektet, både nu under uppbyggnadsfasen men även framöver när anläggningen tas i drift.

"Här investeras det nu stort i ett långsiktigt projekt som också skapar arbetstillfällen och visar upp en välkommen utveckling på landsbygden", sa försvarsminister Peter Hultqvist som var på plats vid byggstartsceremonin som regeringsrepresentant.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!