Storyn bakom omslaget – från krasch till cover
Från puderstänkare till omslag. Foto: Oskar Enander

Storyn bakom omslaget – från krasch till cover

Ibland går det inte riktigt som man tänkt sig. Som när Johan Jonsson kraschade och hamnade på omslaget på Åka Skidors septembernummer.

Att fota skidåkning är en säregen konst, ofta innebär det en rad med omtagningar, missade svängpunkter, racklig stavföring, ljus som försvinner, hajker tillbaka upp igen och en liten dos gammalt hederligt småfusk – allt för att få till den där perfekta bilden som kanske rent av dyker upp på omslaget till Åka Skidor.

Som bilden på omslaget till vårt septembernummer där Johan Jonsson dyker fram genom ett snömoln med käften ful av snö, plåtad av Oskar Enander på Titils i Engelberg den 12 februari i vintras. Det vi inte visste var att just den bilden hade en koppling till slutarbilden på sidan XX där samme Jonsson står på näsan i pudret. Den bilden är nämligen tagen sekunderna innanomslagsbilden. Något som Oskar Enander upptäckte när vi beställde högupplösta bilder inför deadline på numret efter att ha kikat på den metadata som finns i varje bildfil.

Johan Jonsson söker efter... något. Foto: Oskar Enander

– En liten kul notis jag precis insåg. Bilden på Johan när han står på huvudet är tagen två rutor ifrån omslaget. Han stod nämligen på huvudet och lyckades göra en framåtvolt och åka vidare, det var då jag tog bilden som hamnade på omslaget. Klockan 14:22:57 står han på huvudet sedan hinner klockan slå över till 14:23:00 för omslagsbilden. 

– Att texten på slutaren säger "lita på mig, jag är proffs på det här" är ganska passande. Från krasch till cover på en sväng, det är ganska proffsigt enligt mig, säger Enander.

Med andra ord, det är aldrig över förrän den feta damen sjunger. Missar du en sväng återstår det hundratals andra att göra stordåd på.

Åka Skidor 4-2018 kommer i din brevlåda under de närmsta dagarna. Är du inte prenumerant ännu? Se då till att bli det omedelbart på akaskidor.se/prenumerera


Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!