Ledare: Dags för förändring?
Foto: Oskar Enander

Ledare: Dags för förändring?

Förändring är temat i oktober-numret som finns i butik nu, och i tidningens ledare diskuterar vår chefredaktör Tobias Liljeroth det här med att bryta upp från det vanliga Svenssonlivet i staden och flytta till bergen, med allt vad det innebär.

Artikeln publicerades i oktober-numret av Åka Skidor 2018 som finns i butik nu.


– Jag önskar att jag kunde leva som du.


Jag vet inte hur många gånger jag hörde de orden i liften under mina säsonger i Alperna. Nästan uteslutande från skidåkare på veckobesök – personer mitt i livet, mitt i karriären. Jag brukade mest nicka och skratta lite, men inom mig tänkte jag "nej, det vill du egentligen inte".

För jag tror inte att så många som jag pratade med där i liften i La Grave hade velat ge upp sitt någorlunda bekväma liv och kuska runt i en rostig Volvo 745 med racklig insprutning, sakna fast punkt i tillvaron, sakna fast anställning, ha en gigantisk hög med outnyttjade högskolepoäng och knapra antiinflammatoriska tabletter som om det vore en basföda – det sistnämnda är i och för sig inte långt ifrån sanningen för många skidåkare.

Chefredaktör Tobbe. Foto: Emrik Jansson

"Att flytta till bergen är antagligen det mest givande du som skidåkare kan göra."

När det kommer till kritan är inte bergslivet för alla, den romantiska bilden av den sorgfria tillvaron är oftast just överdrivet romantisk – för det finns en hyfsat grå vardag även på en skidort. Och du kommer garanterat inte dit utan en räcka med kompromisser eller att ge avkall på en hel del av det utbud som du vant dig vid. För precis som bergsguiden Magnus Strand säger, det är många som tror att de vill förändra sitt liv mer än de vill. Och inget fel med det, ibland är drömmen det viktiga.

Å andra sidan, drömmar är till för att förverkligas – och att flytta 
till bergen är antagligen det mest givande du som skidåkare kan göra. Att leva med skidåkning och snön direkt utanför husdörren, en tillvaro där livet på glid utför är det sociala klistret i samhället, är något alldeles speciellt. Ett liv där du spenderar mer tid i ditt stinkande underställ än 
i en trång kostym. Ett liv där du spenderar mer tid i pudret än i bilköer.
Så är det här vintern då du verkligen tar tag i saken och flyr platt-
landet? Livet är för kort för att inte utforska de möjligheter som faktiskt finns där framför oss, mitt i blickfånget. Det kan kännas skrämmande och krångligt, men vinsterna är så potentiellt mycket större än att leva med en dröm som gnager i bakhuvudet hela tiden.

För vad har du egentligen att förlora? Mer än ett par korsband förstås, men det är en helt annan historia.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!